Sunday, 7 January 2018

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Χριστίνα Μαυροπαίδη & Γιώργος Σουλεκίδης: Τέχνη με στόχο την γαλήνη ψυχής και νου

Οι A.D.D.my view είναι ένα εικαστικό ζεύγος που αποτελείται από τους Χριστίνα Μαυροπαίδη και Γιώργο Σουλεκίδη. Δημιούργησαν το “A.D.D.my view” ένα  εργαστήριο στην Θεσσαλονίκη,  στο οποίο ασχολούνται με ειδικές κατασκευές, με κύριο ενδιαφέρον την δημιουργία μοναδικών καλλιτεχνικών αντικειμένων από ανακυκλώσιμα και μη υλικά. Μαζί, δημιουργούν έργα με θέμα την παρατήρηση του ανθρώπου και τη θέση του, μέσα σε ένα περιβάλλον που συνεχώς φθείρεται. Η τεχνική mixed media που αξιοποιούν ως μέσο αποτύπωσης, δίνει καθημερινά μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης καθώς προκαλεί όλο και περισσότερο τη φαντασία να παραβιάσει κάθε όριο της. Με αυτό τον τρόπο διευρύνεται και εξελίσσεται η δημιουργική ματιά.  Την πρώτη ημέρα του Φεβρπυαρίου εγκαινιάζεται η έκθεση τους στην Myrό Gallery.

Συνέντευξη στον Πάρη Καπράλο

Πότε και με ποια αφορμή συνειδητοποίησες ότι θέλεις να γίνεις καλλιτέχνης;
_Γιώργος: “Δεν ξέρω αν ποτέ φανταζόμουν τον εαυτό μου ως καλλιτέχνη, πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι οι περισσότερες εικόνες που έχω ως ανάμνηση από μικρό παιδί με βρίσκουν με ένα πινέλο στο χέρι. Είτε χρωματίζοντας τα μικρά πράσινα στρατιωτάκια μου, είτε αλλάζοντας μορφή στα μικρά σιδερένια αυτοκινητάκια μου. Έχοντας σαν πρότυπο τον πατέρα μου άρχισα και εγώ δειλά δειλά να ζωγραφίζω και να εθίζομαι σε αυτή τη συνήθεια, η οποία με οδήγησε να λάβω μέρος σε κάποιους διαγωνισμούς ζωγραφικής για παιδιά κάτω των 10 ετών και να αποσπάσω βραβεία. Η καλλιτεχνική λοιπόν φύση εδραιώθηκε μέσα μου και με συνοδεύει όλα αυτά τα χρόνια ως ένας καλός φίλος θα έλεγα, με τον οποίο περνώ εξαιρετικά τον ελεύθερό μου χρόνο, συζητώντας και ονειροπολώντας.”
_Χριστίνα: “Η μητέρα μου υπήρξε ο λόγος που από πολύ μικρή ηλικία έμαθα να ασχολούμαι με τη ζωγραφική και τη χειροτεχνία. Αργότερα στην εφηβεία η τέχνη αποτελούσε τον τρόπο διαφυγής σε κόσμους που ήθελα να ταξιδεύω… Οι σπουδές μου στο σχέδιο, τη διακόσμηση και τελικά την αρχιτεκτονική με έφεραν ακόμη πιο κοντά. Η επιθυμία όμως του να ασχοληθώ πραγματικά με την τέχνη έγινε έντονη μετά από τη συνεργασία μου με τον Απόστολο Παλαυράκη, εξαιρετικό άνθρωπο και καλλιτέχνη, ο οποίος μου έδωσε το έναυσμα και τη δύναμη να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα.”Θεματογραφικά που κινούνται τα έργα σας;
Αντικειμενικά, είναι πάρα πολύ δύσκολο να αγνοήσει κάποιος την κατάσταση την οποία βιώνουμε σήμερα. Ειδικά για κάποιον με καλλιτεχνική ευαισθησία, είναι σχεδόν ακατόρθωτο να απεγκλωβιστεί  από το συναισθηματικό φορτίο της κοινωνικής καταιγίδας που ζούμε. Τα θέματα των έργων μας λοιπόν, έχουν να κάνουν με την παρατήρηση του ανθρώπου και τη θέση του, μέσα σε ένα περιβάλλον που συνεχώς φθείρεται.

Ως προς τα μέσα/υλικά έχετε πειραματιστεί/πειραματίζεστε;
Πιστεύουμε ότι πειραματισμός και καλλιτεχνία είναι δύο έννοιες αλληλένδετες. Το γεγονός και μόνο ότι καταφέραμε ως ζεύγος να συνυπάρξουμε καλλιτεχνικά, όντες και οι δύο “παιδιά” διαφορετικών σχολών, αποτελεί από μόνο του ένα δυνατό πειραματισμό. Η τεχνική mixed media που χρησιμοποιούμε ως μέσο αποτύπωσης, μας δίνει καθημερινά μεγαλύτερη ελευθερία έκφρασης καθώς προκαλεί όλο και περισσότερο τη φαντασία μας να παραβιάσει κάθε όριο της. Με αυτό τον τρόπο διευρύνεται και εξελίσσεται η δημιουργική μας ματιά, πράγμα που μας κάνει περισσότερο ευτυχισμένους.

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνες;
Έχουμε την αίσθηση ότι μεγαλύτερη πρόκληση στις μέρες μας, από την γαλήνη του νου και της ψυχής δεν υπάρχει. Αυτό είναι και το όραμά μας. Να δημιουργούμε μαζί, να παρατηρούμε, να εκφραζόμαστε από κοινού και μέσα από αυτή τη διαδικασία να θέτουμε βάσεις για μια ζωή ήρεμη, γεμάτη μα πάνω από όλα σταθερή σε ήθος και αξίες.

Τι να περιμένουμε να δούμε στην έκθεση σας στην Myrό Gallery;
Είναι η πρώτη μας έκθεση και πραγματικά ότι δούμε θα είναι νέο και επίκαιρο. Όλα μας τα έργα είναι καινούργια, πολύμορφα και δουλεμένα με πάρα πολύ αγάπη. Είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών τεχνικών και υλικών, πάνω σε μουσαμά αλλά και ξύλο. Ωστόσο η πρόκληση για εμάς ήταν και θα είναι πιστεύουμε, να καταφέρνουμε κάθε φορά να συνδυάζουμε τις διαφορετικές τάσεις που ο καθένας μας ξεχωριστά αγαπά.

Από ποιούς ζωγράφους και άλλους καλλιτεχνικούς δημιουργούς σε κάθε μορφή και έκφανση των Τεχνών θα λέγατε ότι έχετε επιρροές;
Σίγουρα εάν μπαίναμε σε διαδικασία να αναφερθούμε σε ζωγράφους και άλλους καλλιτεχνικούς δημιουργούς η λίστα θα ήταν μεγάλη. Καθένας μας από τη μεριά του, έχει επηρεαστεί κατά βάση από τον ρεαλισμό, τον σουρεαλισμό και τον κυβισμό. Τη  σύνθεση αυτών των καλλιτεχνικών κινημάτων  προσπαθούμε να αποδώσουμε στα έργα μας.

Design ή Τέχνη; Ή είναι ένα και το αυτό;
Design και τέχνη είναι το ένα και το αυτό. Στην εποχή της εικόνα, την οποία και διανύουμε, η καλαισθησία έχει καλλιεργηθεί σε ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού συνόλου και αποτελεί τάση. Όλα όσα καθημερινά χρησιμοποιούμε, δεν αποτελούν τυχαία “κομμάτια”, αλλά αντικείμενα σχεδιασμένα και φτιαγμένα με τέχνη. Σε αντίθετη περίπτωση ενδεχομένως να περάσουν απαρατήρητα από το απαιτητικό μάτι του καταναλωτή. Το λειτουργικό λοιπόν πρέπει να είναι και όμορφο. Και αντίστροφα. Οι σημερινοί καλλιτέχνες, πρέπει κατά μία έννοια να είναι και σχεδιαστές, όπως και οι σχεδιαστές να είναι οι καλλιτέχνες που αντιλαμβάνονται την τέχνη ως βάση, κάτι ζωντανό και ενεργό. Άλλωστε και οι δύο μορφές εξελίσσονται και επαληθεύονται μέσα από το χρόνο. Δημιουργίες αξιόλογης τέχνης και διακεκριμένου design δεν “φθείρονται” ποτέ.

Υπάρχουν άλλα είδη τέχνης ή παραγωγής πολιτιστικού περιεχομένου (κινηματογράφος, πεζογραφία, ποίηση, θέατρο, μουσική, κλπ) που σας επηρεάζουν ή/και σας προκαλούν να συνδιαλέγεστε μαζί τους στο έργο σας;
Θα ήταν παράδοξο να υποστηρίξουμε ότι δεν επηρεαζόμαστε από άλλες μορφές τέχνης. Κάθε εικαστικό δρώμενο ασκεί έμμεση επιρροή στο σκεπτικό και κατ’ επέκταση στη λειτουργία μας.

Συχνά διαχωρίζεται από ορισμένους καλλιτέχνες η εμπορικότητα, η πώληση των έργων τους, από την αποδοχή του κοινού, σα να ήταν δύο ξέχωρα και διαφορετικά πράγματα. Θεωρείτε την εμπορικότητα ως μέτρο επιτυχίας και αποδοχής της δουλειάς σας ή απλώς είναι μία αναγκαία παράμετρος βιοπορισμού;
Η καταξίωση είναι ένας όρος εντελώς υποκειμενικός. Θεωρούμε ότι σημαντικότερο παράγοντα της εσωτερικής μας ευημερίας, αποτελεί η αποδοχή και η διαχρονικότητα ενός καλλιτέχνη. Ο όρος “ζούμε μέσα από τα έργα μας” δεν αναφέρεται σχεδόν ποτέ σε οικονομικές απολαβές. Σημασία έχει πάντα να εκφράζεις την διαφορετικότητά σου μέσα από την τέχνη και αυτή να αναγνωρίζεται και να αγκαλιάζεται. Αυτή πιστεύουμε ότι είναι η αμοιβή μας.

Πως λειτουργεί ένα καλλιτεχνικό ζευγάρι ως προς την παραγωγή εικαστικού έργου;
Είναι πραγματικά πολύ διασκεδαστικό. Η δημιουργία ενός έργου για εμάς δεν διαφέρει στον τρόπο που λειτουργούμε ως ζευγάρι στην καθημερινότητας  μας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τέσσερα χέρια και τέσσερα μάτια λειτουργούν καλύτερα από δύο.  Όταν σέβεσαι την ιδιαιτερότητα του άλλου, το σκεπτικό του και ειδικά όταν αναγνωρίσεις σε αυτόν έναν άλλο καλλιτέχνη και όχι τον σύντροφό σου, τότε νομίζουμε ότι όλα κυλούν πιο ομαλά. Μπορεί κάποιος να αποζητά περισσότερο “αλάτι” στο πιάτο από τον άλλο. Μπορεί το δικό σου έντονο να του φαίνεται υποτονικό. Μπορεί να υπάρχουν προβληματισμοί και διχογνωμίες. Τα πάντα όμως έχουν να κάνουν με την ισορροπία. Αν την ανακαλύψεις, τότε συμβαδίζεις και πορεύεσαι. Και αυτό το έχουμε καταφέρει. Σε όλα τα επίπεδα. 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Ο Γιώργος Σουλεκίδης  γεννήθηκε το 1969 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε δημοσιογραφία στην ΕΚΕΣ και στο North College Thessaloniki. Προερχόμενος από καλλιτεχνική οικογένεια κέρδισε πολλά βραβεία σε Ελλάδα και ΗΠΑ για ζωγράφους-καλλιτέχνες σε ηλικίες κάτω των 12 ετών. Έκτοτε –και πάντα ερασιτεχνικά- ασχολείται με την ζωγραφική και την κατασκευή μοναδικών έργων, με υλικό το ξύλο, καθώς και με την αναπαλαίωση και επανάχρηση παλαιών αντικειμένων.

Η Χριστίνα Μαυροπαίδη γεννήθηκε το 1980 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς και Σχεδιάστρια μέσω συστημάτων Η/Υ και Τεχνικός Διακόσμησης σε Δημόσια ΙΕΚ της Επανομής και της Καλαμαριάς αντίστοιχα. Από το 2002 ασχολείται με τη μελέτη και επίβλεψη και κατασκευή ιδιωτικών έργων κατοικιών γραφείων και καταστημάτων.   Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και workshops τοπικά αλλά και διεθνή που αφορούν την Αρχιτεκτονική τον βιοκλιματικό σχεδιασμό καθώς και το Design. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης της ΔΕΘ (2012-2015) και υπεύθυνη σχεδιασμού της χριστουγεννιάτικης διοργάνωσης «Αστερόκοσμος» για έργο της οποίας («Χριστουγεννομηχανή» 2015) βραβεύτηκε το Μάρτιο του 2017 στα Αρχιτεκτονικά βραβεία Δομές 2017. Τον Απρίλιο του 2017 σχεδίασε ένα μνημείο για τους πεσόντες στο Βογατσικό Καστοριάς το οποίο κατασκευάζεται αυτό το διάστημα. Από το 2007 ασχολείται με τη φωτογραφία και έχει πάρει μέρος σε 4 ομαδικές εκθέσεις.  Πέρα από την αρχιτεκτονική, η Χριστίνα Μαυροπαίδη είχε μεγάλο πάθος από μικρή για την τέχνη και τα τελευταία τρία χρόνια δημιουργήσε με το σύζυγο της Γιώργο Σουλεκίδη το “A.D.D.my view”.

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ