Sunday, 8 October 2017

Beton7 | Jorge Cabieses-Valdes: Ornamental Torture

Η έκθεση Ornamental Torture είναι η πρώτη ατομική έκθεση του Χιλιανού εικαστικού Jorge Cabieses-Valdes στην Αθήνα.  Τα τελευταία δύο χρόνια ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει μια συλλογή από μικρά πορσελάνινα διακοσμητικά είδη, που βρήκε σε καταστήματα στοκ στην Αθήνα. Τέτοιου είδους επιχειρήσεις, οι οποίες επιτρέπουν σε ιδιώτες να πωλούν προσωπικά τους αντικείμενα, έχουν πρόσφατα αυξηθεί σε αριθμό εν όψη των αλλαγών στο κοινωνικοοικονομικό τοπίο της Ελλάδας.

Ο Cabieses-Valdes προσεγγίζει τους χώρους αυτούς σαν μουσεία ιδιωτικής ζωής, ως περιβάλλοντα τα οποία μπορούν να μας προσφέρουν τη σπάνια ευκαιρία να εξερευνήσουμε είδη από την προσωπική και οικιακή ζωή άλλων. Τα μεταχειρισμένα πορσελάνινα τρόπαια που απαρτίζουν τη συλλογή του καλλιτέχνη, αποτελούν την αφετηρία των έργων που παρουσιάζονται στην έκθεση.  Τα αντικείμενα αυτά, μάρτυρες φορτισμένων αλλαγών και επανακατατάξεων, ταλαντεύονται μεταξύ κατοχής και απώλειας μέσα σε ένα έκρυθμο πλαίσιο από το οποίο μοιάζει να περισσεύουν. Στέκονται, παρ’ όλα αυτά, ατσαλάκωτα, με τις επιφάνειές τους κομψά άκαμπτες και αλαζονικά αναλλοίωτες από τις περιστάσεις.


Ο καλλιτέχνης, στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένταση και να προκαλέσει τη σιωπή τους, υποβάλλει τις βουβές και ανυπότακτες επιφάνειες σε βίαιες παραμορφώσεις. Η διαστρέβλωση γίνεται σε πρώτο επίπεδο με μεταποιημένους φωτογραφικούς φακούς και εξελίσσεται ανά περίπτωση μέσα από τις ιδιαιτερότητες των υλικών. Στα έργα που προκύπτουν - ζωγραφική, γλυπτά, βίντεο και ήχος- αν και οι επιφάνειες είναι εξαιρετικά αλλοιωμένες, τα αντικείμενα παραμένουν αναγνωρίσιμα ως πορσελάνινα διακοσμητικά. Η τάση του ματιού να ανιχνεύσει την αρχική τους μορφή και να συμπληρώσει την πληροφορία που απουσιάζει αποτελεί ενστικτώδη αντίδραση, υποδηλώνοντας μια ανεπεξέργαστη οικειότητα με τέτοιου είδους αντικείμενα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί περφόρμανς με το Porcelanatron III, το ηχητικό γλυπτό που δημιουργήθηκε από τον καλλιτέχνη και ερμηνεύεται με την κρούση τυπωμένων πλακιδίων πορσελάνης.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου – Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017
Εγκαίνια: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, 20.00
Beton7, Πύδνας 7, Βοτανικός, 2107512625
Πέμπτη 19 Οκτωβρίου – Παρασκευή 03 Νοεμβρίου 2017

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Animation & Comics Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Myconos News Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Sculpture & Ceramics StreetArt Symposiums Tattoo Thessaloniki whoISwho ΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πρόσωπα Προσωπικότητες Σαντορίνη Στυλ & Εποχές Συλλογές Συνέντευξη Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός