Saturday 17 June 2017

Αναζητώντας το φως των έργων Mokuhanga: Η παγκοσμιοποίηση της ιαπωνικής ξυλογραφίας

Σάββατο 17 Ιουνίου 2017 -  Δύο εκθέσεις αφιερωμένες στην ιαπωνική χαρακτική οργανώνει το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στην Πύλη Αμμοχώστου, στη Λευκωσία: Έκθεση έργων σύγχρονων χαρακτών της Ιαπωνίας και έκθεση παραδοσιακής ξυλογραφίας Mokuhanga, με τίτλο “Αναζητώντας το φως των έργων Mokuhanga: Η παγκοσμιοποίηση της ιαπωνικής ξυλογραφίας”. Οι εκθέσεις εγκαινιάζονται την Τετάρτη 21 Ιουνίου, στις 19:30 και θα διαρκέσουν μέχρι την 1η Ιουλίου 2017.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΧΑΡΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ
Την έκθεση - αφιέρωμα στη σύγχρονη Ιαπωνική Χαρακτική διοργανώνουν σε συνεργασία το Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου - Όψεις του Κόσμου, το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή, ο Ιαπωνικός Οργανισμός EU Japan Fest και ο Οργανισμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017 του οποίου και το αφιέρωμα εντάσσεται στο επίσημο πρόγραμμα. Την έκθεση στηρίζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Λευκωσίας.Με τη συμβολή της Οργάνωσης PRINTSAURUS International Print Exchange Association of Japan, είκοσι σύγχρονοι Ιάπωνες χαράκτες ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή και μας τιμούν με τα έργα τους.


Οι δημιουργίες τους εντυπωσιάζουν και γοητεύουν, και μας θυμίζουν την εξαιρετική σχέση της Ιαπωνίας με τη χαρακτική. Πρόκειται για σπουδαία έργα με πολύ ποικίλη έμπνευση.Τα έργα είναι φιλοτεχνημένα με πολύ διαφορετικές τεχνικές. Μερικοί καλλιτέχνες παραμένουν πιστοί στην παραδοσιακή έγχρωμη ξυλογραφία, καθώς και σε παγκόσμια πολύ παλιές τεχνικές εκτύπωσης (εκτύπωση στο χαρτί μιας σκουριασμένης με αλάτι και ξύδι μεταλλικής πλάκας, τρίψιμο ενός αναγλύφου με χρώματα). Πολλοί άλλοι καλλιτέχνες υιοθέτησαν τεχνικές από τη Δύση, και παραδοσιακές και νέες. Έτσι εκτίθενται έργα με τις τεχνικές της βελονογραφίας, οξυγραφίας, ακουατίντας, χαλκογραφίας «μελάνι και ζάχαρη», ξεστής χαλκογραφίας, λιθογραφίας, μεταξοτυπίας, μέχρι και της «πιεζογραφίας», που ανήκει στην τεχνική της ψηφιακής χαρακτικής.Η θεματογραφία τους παρουσιάζει την ίδια ποικιλία. Εικονιστική ή ανεικονική χαρακτική, αντικαθρεφτίζουν τον κόσμο και τους προβληματισμούς των νέων καλλιτεχνών. Αρκετά έργα συνεχίζουν την παραδοσιακή στενή σχέση των Ιαπώνων χαρακτών με τη φύση ή φαίνονται άμεσα δεμένα με τις σύγχρονες αναζητήσεις της κοινωνίας και του ανθρώπου. Άλλα υιοθετούν τον μινιμαλισμό ή μια αφθονία των λεπτομερειών. Τα μεν δείχνουν εξαιρετική χρήση της μονόχρωμης χαρακτικής (με το μαύρο μελάνι), τα δε μας προτείνουν μια έκρηξη χρωμάτων. Όλα τα έργα χαρακτηρίζονται από την ίδια ποιότητα της εκτύπωσης και την επιλογή χαρτιών υπέροχης ποιότητας από τους χαράκτες.

Εκθέτουν έργα τους: οι Ayashi ASUMI, Haruko CHO, Tomomi FURUKAWA / Eiichi HASEGAWA, Toshiko HISHIDA, Manami ITO, Ryo KAJITANI, Yuki KASHIWAGI, Yuki NAGASHIMA, Misaki OGURO, Yusuke OKAMURA, Miyuki OKAWA, Tomiyuki SAKUTA, Takumi SATO, Fumiko SUZUKI, Chihiro TAKI, Kayoko TATSUBORI-SAKAMOTO, Yoshie UCHIDA, Sanae YAMAMOTO, Tokida YASUYOSHI και Katsutoshi YUASA. Είναι εντυπωσιακές οι καλλιτεχνικές λύσεις που βρίσκουν, η ευαισθησία τους, η ζωντάνια των τεχνικών μέσα από τις οποίες εκφράζονται. Τα έργα τους χαρακτηρίζονται από μια ποιητική διάθεση!Με τους χαράκτες αυτούς συναντήθηκαν στο Τόκυο, τον Αύγουστο 2016, οι εκπρόσωποι του Φεστιβάλ Animation Κύπρου - Όψεις του Κόσμου και του Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή, Γιώργος Τσαγγάρης και Χαμπής.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΞΥΛΟΓΡΑΦΙΑΣ MOKUHANGAΣ
την Πύλη Αμμοχώστου παρουσιάζεται παράλληλα από το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή και η έκθεση με τίτλο “Αναζητώντας το φως των έργων Mokuhanga: Η παγκοσμιοποίηση της ιαπωνικής ξυλογραφίας”. Πρόκειται για έργα της παραδοσιακής ξυλογραφίας Mokuhanga του Οργανισμού MI-LAB Ιαπωνίας.Το Κέντρο MI-LAB (Mokuhanga Innovation Laboratory) της Ιαπωνίας προσφέρει σε καλλιτέχνες όλου του κόσμου τη δυνατότητα να μάθουν την παραδοσιακή τεχνική της ξυλογραφίας Mokuhanga. Η ευκαιρία αυτή δόθηκε και στην Κύπρια χαράκτρια Ελένη Παναγίδου, η οποία φιλοξενήθηκε στην Ιαπωνία για περισσότερο από έναν μήνα.Έγραψε, μεταξύ άλλων, η Ελένη Παναγίδου, μετά την επιστροφή της από την Ιαπωνία στην Κύπρο: Ήταν τιμή και μεγάλη ευκαιρία το ότι έλαβα μέρος στο εργαστήρι Mokuhanga για μια περίοδο 5 εβδομάδων. Η ευκαιρία αυτή μου δόθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και το MI- LAB (Mokuhanga Innovation Lab).Παρόλη την εμπειρία που έχω γύρω από τις τεχνικές της χαρακτικής, η τεχνική Mokuhanga αποτέλεσε κάτι καινούργιο για μένα. Κατά την περίοδο την οποία βρισκόμουν εκεί, δούλεψα την τεχνική και προσπάθησα να τη γνωρίσω όσο το δυνατό περισσότερο.Ήταν επίσης πολύ σημαντικό για μένα ότι έμαθα την τεχνική από πολύ πεπειραμένους δασκάλους, όπως τον Takuji Hamanaka και τον Tetsuo Soyama.Ήταν μια εμπειρία, την οποία θα θυμάμαι για όλη μου τη ζωή.Με την ευκαιρία αυτής της έκθεσης, το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή φιλοξενεί στην Κύπρο τους Ιάπωνες χαράκτες Chihiro Taki και Kazuki Sakai από το MI-LAB, οι οποίοι εκθέτουν έργα τους και συμμετέχουν σε εργαστήρι ξυλογραφίας Mokuhanga στην Λευκωσία.

Οι εκθέσεις, από 21μέχρι 27 θα είναι ανοικτές στις ώρες λειτουργίας της Πύλης Αμμοχώστου και 28-30 ανοικτές και απόγευμα.Παράλληλα με τις δύο αυτές εκθέσεις, θα είναι ανοικτή στο Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή στα Πλατανίστεια, η έκθεση χαρακτικής UKIYO-E με έργα φημισμένων Ιαπώνων καλλιτεχνών του 18ου και 19ου αιώνα, από τη συλλογή του Μουσείου. Η έκθεση Ukiyo-e θα είναι ανοικτή από 24 Ιούνη μέχρι 30 Ιούλη 2017. Ώρες λειτουργίας έκθεσης 10:00 - 13:00 / 16:00 - 18:00 (Τετάρτη μέχρι Κυριακή).

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα