Tuesday, 2 May 2017

Enigma Mall Shopping Center | Τι αίνιγμα λύθηκε

Τρίτη 2 Μαΐου 2017 - Το αίνιγμα τελικά ... λύθηκε το Σάββατο 29Απριλίου!Σε μια λαμπερή βραδιά, με 1.000 και πλέον προσκεκλημένους, πραγματοποιήθηκε τοΣάββατο 29 Απριλίου η τελετή εγκαινίων για το Enigma Mall Shopping Center, του Ομίλου Μουζενίδη, στα Ν.Μουδανιά της Χαλκιδικής, παρουσίαεκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων της ευρύτερης περιοχής, ξένωνδιπλωματών, επιχειρηματιών, ξενοδόχων και συνεργατών. Πρόκειται για μια από τιςσημαντικότερες επενδύσεις που έγιναν φέτος στη Χαλκιδική και για το μοναδικόShopping Center στην Ελλάδα που - πέρα από την εμπορική του χρήση – εκθέτεισε μόνιμη βάση γλυπτά Ελλήνων και ξένων καταξιωμένων καλλιτεχνών.Μετά τον καθιερωμένο αγιασμό, ακολούθησε, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, το κόψιμοτης κορδέλας από τον Πρόεδρο του Ομίλου κ. Μπόρις Μουζενίδη και τονΠεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.Όπως τόνισε στην ομιλία του ο Διευθυντής του Enigma Mall κ. Τάσος Μποζίδης:«To ολοκαίνουργιο Enigma Mall είναι ένα εμπορικό κέντρο υψηλής αισθητικής με37 καταστήματα, που απασχολεί 200 άτομα προσωπικό από την περιοχή και καλύπτειόλες τις καταναλωτικές ανάγκες ενός τουρίστα ενώ διαθέτει ακόμη σκεπαστή αίθουσαπολλαπλών χρήσεων, ανταλλακτήριο συναλλάγματος, γκουρμέ Restaurant - Café,παιδότοπο, πάρκινγκ και εξωτερικούς χώρους χαλάρωσης. Είμαστε επίσης ιδιαίτεραπερήφανοι που καταξιωμένοι γλύπτες εμπιστεύτηκαν τις πολύτιμες δημιουργίες τουςστο Enigma Mall, ύστερα από τη συνεργασία του Ομίλου Μουζενίδη με τo γνωστό Οίκοτέχνης και δημοπρασιών Myrό Antiques House και οι επισκέπτες μας μπορούν να τιςθαυμάσουν αλλά και να τις αγοράσουν».Ο κ. Τζιτζικώστας στο χαιρετισμό του ανέφερε ότι:«το Enigma Mall είναι μια υπερσύγχρονη εμπορική επιχείρηση η οποία όμωςκαινοτομεί παντρεύοντας το εμπόριο με τον πολιτισμό. Άνθρωποι σαν τον κ.ΜπόριςΜουζενίδη που έχουν δώσει τον εαυτό τους για την προώθηση του τουριστικούπροϊόντος της περιοχής και επενδύουν τα χρήματα τους εδώ στην Ελλάδα,προσφέροντας θέσεις εργασίας, χρειάζονται την στήριξη όλων μας».Ο Δήμαρχος Προποντίδας κ.Εμμανουήλ Καρράς χαιρέτησε με τη σειρά του τηδημιουργία του Enigma Mall στο Δήμο Προποντίδας και ευχαρίστησε τον Πρόεδροτου Ομίλου Μουζενίδη, καθώς το νέο εμπορικό κέντρο συμβάλλει στη μείωση τηςανεργίας στην περιοχή.Το κέφι των προσκεκλημένων ανέλαβαν να απογειώσουν ο δημοφιλήςτραγουδιστής Ηλίας Καμπακάκης, το μουσικό σχήμα Virtuosos, η Κρητική ορχήστρατου Γιώργου Μαγγελάκη και το χορευτικό της Ένωσης Κρητών φοιτητώνΘεσσαλονίκης ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κ. Χρύσα Αυταρά.Τα κυριότερα σημεία της τελετής των εγκαινίων μεταδόθηκαν με live streaming απότα social media του Ομίλου Μουζενίδη.Τα πυροτεχνήματα στο τέλος της βραδιάς, φώτισαν τον ουρανό της Χαλκιδικής,ολοκληρώνοντας με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο το πετυχημένο ξεκίνημα του νέουεμπορικού κέντρου που ήρθε για να κάνει τη διαφορά στην αγορά της ΒόρειαςΕλλάδας.

EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.