Wednesday, 26 April 2017

Προσωπικές ιστορίες σε ένα κουτί


Τετάρτη 26 Απριλίου 2017 - «Προσωπικές ιστορίες σε ένα κουτί» είναι ο τίτλος εργαστηρίου assemblage για ενήλικες, που διοργανώνει στα τέλη Απριλίου το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.Πρόκειται για  ένα πρωτότυπο και ενδιαφέρον εργαστήριο, που πραγματοποιείται με αφορμή την έκθεση της Συλλογής Τσιγκόγλου, η οποία φιλοξενείται αυτήν την περίοδο στο Τελλόγλειο. Λόγω μεγάλης επιτυχίας, η έκθεση παρατείνεται έως τις 21 Μαΐου 2017.Σκοπός του εργαστηρίου, που θα γίνει με εκπαιδεύτρια την ψυχολόγο, θεατρολόγο – μουσειολόγο Ανθή Χρυσοπούλου, είναι η γνωριμία και η εξοικείωση των συμμετεχόντων με το assemblage, είδος τέχνης συγγενικό με το κολάζ, στο οποίο διάφορα υλικά και αντικείμενα συναρμολογούνται σε τρισδιάστατες δομές.Με αναφορές σε έργα των Γιάννη Σκαλτσά και Κώστα Τσόκλη από τη Συλλογή Τσιγκόγλου, θα ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν και να σημειώσουν προσωπικά τους ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να συνδέσουν με σταθμούς της ζωής τους ή με στοιχεία της προσωπικότητάς τους. Στη συνέχεια, θα τους ζητηθεί να φέρουν ένα κουτί ή πλαίσιο, το οποίο θα διαμορφώσουν σε περιβάλλοντα χώρο της σύνθεσης. Τέλος θα μονταριστεί και θα ολοκληρωθεί η σύνθεση, στην οποία θα δοθεί τίτλος και προαιρετικά  περιγραφή.Μέσα από τη διαδικασία αυτή, οι συμμετέχοντες θα αναλογιστούν:Γιατί κρατάμε – συλλέγουμε συγκεκριμένα αντικείμενα.Ποια είναι η αφηγηματική δύναμη των αντικειμένων.Πώς αυτά τα αντικείμενα μπορούν να συνδυαστούν και να μετουσιωθούν σε ένα προσωπικό έργο τέχνης αποκτώντας νέο ρόλο.Το αποτέλεσμα που θα προκύψει μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ μακέτας σκηνικού, τρισδιάστατης εικαστικής σύνθεσης, cabinet de curiosites, ενός μικρού μουσείου όπου θα πρωταγωνιστούν προσωπικές εμπειρίες, προτιμήσεις και συναισθήματα του κάθε δημιουργού.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ. Ο κύκλος του εργαστηρίου περιλαμβάνει τρεις εβδομαδιαίες συναντήσεις, δίωρης διάρκειας η καθεμιά, που ξεκινούν στις 26 Απριλίου  και θα συνεχιστούν στις 3 και 10 Μαΐου (18.30 – 20.30). Το κόστος συμμετοχής για ολόκληρο τον κύκλο είναι 25 ευρώ (η εγγραφή πραγματοποιείται με την καταβολή του ποσού).Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.  Δηλώσεις συμμετοχής – εγγραφές στο τηλ.  2310  991611, Δέσποινα Βενετούλια.

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ