Sunday 19 February 2017

Ιωάννινα: Αναδρομική έκθεση Χριστόδουλου Γκαλτέμη

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 - Μια σημαντική έκθεση ζωγραφικής για την Ήπειρο με έργα του Χριστόδουλου Γκαλτέμη, σπουδαίου εικαστικού καλλιτέχνη και επίκουρο καθηγητή της Σχολής Καλών τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενταγμένη στις εκδηλώσεις της επετείου απελευθέρωσης της πόλης των Ιωαννίνων. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την έκθεσή του με θεματογραφία των έργων από την πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης γεννήθηκε στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων το 1953. Πήρε τα πρώτα μαθήματα σχεδίου από τον Γιαννιώτη ζωγράφο Γιώργο Καζάκο. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας στο εργαστήρι χαρακτικής του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου με υποτροφία του Ιδρύματος Γιάννη Κεφαλληνού. Αποφοίτησε με βραβείο. Μετά τις σπουδές του εμβάθυνε στην τέχνη της λιθογραφίας σε γνωστά αθηναϊκά εργαστήρια και του χορηγήθηκε τριετής κρατική υποτροφία εσωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι επίκουρος καθηγητής χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ασχολείται εξίσου με την ζωγραφική και την χαρακτική συνεχίζοντας μια μεγάλη παράδοση, που περιλαμβάνει καλλιτέχνες όπως οι: Δ. Γαλάνης, Σπ. Βασιλείου, Κ. Γραμματόπουλος, Ν. Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Γ. Βαρλάμος, Π. Τέτσης, Αλ. Φασιανός και η οποία στη ρίζα της έχει το μεγάλο όνομα του Ρέμπραντ.Διακονεί ισότιμα τη ζωγραφική και τη χαρακτική, συμπεριφερόμενος ως χαράκτης στη ζωγραφική του και ως ζωγράφος στη χαρακτική του. Γιατί, ελευθερωμένος από τις διαστάσεις του χαρακτικού που προοριζόταν για εικονογράφηση, περνά στις μεγαλύτερες επιφάνειες χαρτιού, που του επιτρέπουν και του επιβάλλον να εργαστεί σαν να έχει πίνακα ζωγραφικής απέναντί του. Στις διαστάσεις πάλι του καμβά των ζωγραφικών έργων του δουλεύει επίμονα σαν μικρογράφος χαράκτης, δεν παρακάμπτει τις λεπτομέρειες στις συνθέσεις του: μια γλάστρα ή ένα μπακίρι του απορροφούν την προσοχή το ίδιο, ίσως και πιο πολύ, με τη γενικότερη εικόνα του εκάστοτε θέματός του, δίνοντας θαυμαστές αυτόνομες νεκρές φύσεις. Mάλιστα, για να έχει τη δυνατότητα της ενδελεχούς εργασίας σε σημεία των ζωγραφικών έργων του, επανέρχεται, και πάνω στα ακρυλικά ολοκληρώνει τα ψιμύθια με ελαιοχρώματα.


O καλλιτέχνης δεν φοβάται τις ιστορικές αναδρομές, ζει άλλωστε στο δικό του χρόνο, το σταματημένο σε ανθρώπους και γειτονιές που αγάπησε και που τον συνοδεύουν σε κάθε πίνακα. H δωρική λιτότητα ισορροπεί τη σύνθεση και περιορίζει, στα απαραίτητα αισθητικά γνωρίσματα, τη ρητορική γοητεία των θεμάτων. O καλλιτέχνης χαρακτηρίζεται από «σαρακοστιανή» εκφραστική λακωνικότητα που έχουν οι κορυφαίοι χαράκτες και σχεδιαστές, αλλά επιπλέον, και από μια ποιότητα –διακριτικά ανιχνευόμενη– που μαρτυρά την ηπειρώτικη καταγωγή και τον αντίστοιχο ορίζοντα των πραγμάτων.O ρεαλισμός του έχει περιγραφική αφετηρία, ξεκινά ως ανάμνηση και μνήμη. Aλλά γίνεται λυρική, ανθρώπινη προσέγγιση του πόνου των ανθρώπων και των πραγμάτων, των συμβόλων που κρύβονται μέσα στα ταπεινά. H απτή επιφάνεια της όψης είναι η αφορμή, το ιδεαλιστικό και διαχρονικό βάθος, ο τελικός στόχος, που πετυχαίνει με τα έργα αυτάΗ Ακαδημία Αθηνών το 2008 του απένειμε το βραβείο της τάξης των γραμμάτων και των καλών τεχνών για το σύνολο της εικαστικής του δημιουργίας. Έργα του βρίσκονται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στην Τράπεζα Εργασίας, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Χαρακτικής που ίδρυσε ο Κώστας Μαλάμος στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα ξενοδοχεία Hyatt Regency Θεσσαλονίκης και King George Αθηνών. Ακόμη σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς και σε πολλέ ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα , Κύπρο, Η.Π.Α., Καναδά, Αγγλία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017, ώρα 08:15 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, Κοραή 1, και η διάρκειά της θα είναι μέχρι την Κυριακή 30 Απριλίου 2017. Οι ώρες λειτουργίας της Πινακοθήκης είναι: Δευτέρα έως Πέμπτη: 08:00-15:00, Παρασκευή: 08:00-21:00, Σάββατο: κλειστά, Κυριακή: 10:00- 13:00 & 18:00-21:00

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα