Friday, 30 December 2016

Ειρμός: Μαγεία και Γεωμετρία με έργα Εγγονόπουλου, Μόραλη και Χατζηκυριάκου Γκίκα

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016 - Η Γκαλερί Ειρμός (Λεωφόρος Νίκης 17 Τηλέφωνο: 2310222863, e-mail: info@eirmosgallery.gr)  παρουσιάζει  την έκθεση "Μαγεία και Γεωμετρία" μέχρι τις 28 Ιανουαρίου 2017. Στην έκθεση "Μαγεία και Γεωμετρία" παρουσιάζονται πολλαπλά έργα του Νίκου Εγγονόπουλου, του Γιάννη Μόραλη και του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα χαρακτηριστικά του ύφους και των θεμάτων που τους αντιπροσωπεύουν. Το νήμα και η συνέχεια εντοπίζεται στην αναζήτηση μιας μυθο-ιστορικής ελληνικότητας πάνω στον διπλό άξονα της μοντερνιστικής αισθητικής και μιας υπερβατικής αναζήτησης που ακροβατεί στα όρια του υπερρεαλισμού. Παρουσιάζονται σπάνιες λιθογραφίες του Εγγονόπουλου, μεταξύ άλλων και μια που φέρεται ως ‘άγνωστη’ ως τώρα καθώς και ένα συλλεκτικό βιβλίο-αντικείμενο το οποίο πλαισιώνεται από τις δοκιμές που έγιναν για αυτό. Ακόμη εκτίθεται μια σειρά χαρακτικών της ώριμης και της ύστερης περιόδου του Μόραλη, καθώς και ένα κεραμικό του. Τέλος, η ενότητα "Μαγεία και Γεωμετρία" ολοκληρώνεται με τα χαρακτικά του Χατζηκυριάκου-Γκίκα στα οποία περιλαμβάνονται θέματα από την εποχή του Λονδίνου και μετά, καθώς και δύο χαρακτικά - παραλλαγές σε ένα θέμα, από τη σειρά Λάνη Τάφος, έργα ομόλογα αυτού που υπάρχει στη συλλογή του MoMA στη Νέα Υόρκη.

EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.