Thursday, 1 December 2016

Be there! | Φώτης Κλογέρης / Στυλιάνα Κατσιάρη / Ιωάννης Αστερίου / Εύη Κυρμακίδου

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016 - Εγκαίνια σε τρεις εικαστικές εκθέσεις και σε μία εγκατάσταση λαμβάνουν χώρα απόψε στην Myrό Gallery με ώρα έναρξης οκτώ το βράδυ. Πρόκειται για την παρουσίαση της νεότερης σειράς έργων του γνωστού Θεσσαλονικιού ζωγράφου Φώτη Κλογέρη στην Κεντρική Αίθουσα (αναλυτικά διαβάστε ΕΔΩ), για την πρώτη ατομική έκθεση και παρουσίαση έργων της Κύπριας ζωγράφου Στυλιάνας Κατσιάρη στο Project Room (ανακαλύψτε περισσότερα για την καλλιτέχνη και το έργο της ΕΔΩ), και για την έκθεση των μεταλικών γλυπτών του Ιωάννη Αστερίου, ως guest artist στο Greek Marble  Initiative Showroom (μια έκθεση για την οποία μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά ΕΔΩ). Οι εκθέσεις θα διαρκέσουν έναν μήνα ακριβώς, και θα καταλήξουν την τελευταία ημέρα του 2016. Παράλληλα με τις εκθέσεις που χωροθετούνται στους διακριτούς χώρους που συναποτελούν την Myrό Gallery, στο υπόγειο με κοινή είσοδο στην διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 8, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Λευκού Πύργου, στην ισόγεια βιτρίνα εκτίθεται η εγκατάσταση της εικαστικού Εύης Κυρμακίδου με διακριτικό τίτλο "Αναμάρτητος 2". Στην διάρκεια των εγκαινίων η καλλιτέχνης θα συζητήσει με το κοινό για το έργο της. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα παρουσία όλων των καλλιτεχνών.

EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.