Thursday, 25 August 2016

Florina – Φλωρεντία: Ασχολούμεθα με το ωραίο (Αλ. Παπαδιαμάντης)

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 - Το Διοικητικό Συμβούλιο της Στέγης Φιλοτέχνων Φλώρινας μας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Florina – Φλωρεντία – Ασχολούμεθα με το ωραίο (Αλ. Παπαδιαμάντης)» αύριο Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016, στις 7:30 μ.μ. στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, Ταγμ. Φουλεδάκη 8, στην πόλη της Φλώρινας.

Στην ανακοίνωση της διοργάνωσης τονίζεται, μεταξύ άλλων:  "Η έκθεση ουσιαστικά αποτελεί την ελάχιστη ανταπόκρισή μας στη συνεργασία που έχει αναπτύξει το Μουσείο από το 2008 με φορείς των εικαστικών τεχνών, που δραστηριοποιούνται στη Φλωρεντία. Συγκεκριμένα τα έργα που θα φιλοξενηθούν στους χώρους του Μουσείου συγκροτούν δύο ενότητες. Η πρώτη παρουσιάζει τις δωρεές έργων καλλιτεχνών της Φλωρεντίας στο Μουσείο της Φλώρινας, από το 1996 μέχρι σήμερα. Η δεύτερη ενότητα απαρτίζεται από έργα φοιτητών των σχολών εικαστικών τεχνών, που εδρεύουν στη Φλωρεντία. Αποτελούν τέσσερις συλλογές έργων, όπως αυτές ενοποιήθηκαν στα πλαίσια των διοργανώσεων ArtClash, που έλαβαν χώρα στη Φλωρεντία. Επιγραμματικά, η εν λόγω διοργάνωση αποτελεί μία εξαιρετική προσπάθεια των σχολών της Φλωρεντίας να επικοινωνήσουν μεταξύ τους σε διαγωνιστικά πλαίσια και να αποδώσουν το έργο τους στο κοινό των εικαστικών τεχνών".Η τιμητική συμμετοχή του Μουσείου της Φλώρινας εξελίχτηκε σε δύο επίπεδα, ως εκπρόσωπος της εικαστικής παραγωγής του τόπου μας αλλά κυρίαρχα ως δυνατότητα και δυναμική συμμετοχής και αλληλεπίδρασης των νέων καλλιτεχνών της Φλώρινας αλλά και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Στα πλαίσια της δεύτερης αυτής διάστασης, πέντε φοιτητές των εικαστικών τεχνών της πόλης μας συμμετείχαν τιμητικά στις διοργανώσεις του ArtClash τα τελευταία χρόνια.

"Η εμπειρία μας τα τελευταία σαράντα περίπου χρόνια έχει επαληθεύσει, σε κάθε περίπτωση, ότι κάθε διοργάνωση αποτελεί πρωτοβουλία, ιδέα, επιθυμία, κόπο και μόχθο αλλά στο τέλος προσφορά συγκεκριμένων ανθρώπων. Η παρουσίαση που εγκαινιάζεται στο Μουσείο μας, ως ένας σταθμός της συνεργασίας, όπως περιληπτικά αναφέρθηκε, πρέπει να αποδοθεί στον καθηγητή κ. Παναγιώτη Καντζά, Φλωρινιώτη που ζει και δραστηριοποιείται στη Φλωρεντία και στην εικαστικό και καθηγήτρια κ. Marsha Steinberg του διεθνούς προγράμματος του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στην ίδια πόλη", επισημαίνει ο Πρόεδρος του ΔΣ της Στέγης Φιλοτέχνων Φλώρινας κ. Ανδρέας Ν. Τσώκας. 

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ