Monday 18 April 2016

"Μπουκέτο" κορυφαίων εκθέσεων ζωγραφικής & γλυπτικής στην Myrό Gallery

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016 - Μεθαύριο Πέμπτη 21 Απριλίου στις οκτώ το βράδυ η Myro Gallery εγκαινιάζει δύο εκθέσεις ζωγραφικής, μία έκθεση γλυπτικής στον ειδικό χώρο της μέσω του οποίου συστήνει κάθε μήνα έναν γλύπτη της Greek Marble Initiative και μία εγκατάσταση στην βιτρίνα της. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με το μοντέλο λειτουργίας της γκαλερί θα αρκεστούμε να αναφέρουμε ότι αυτή αποτελείται από 4 διακριτούς χώρους που χρησιμεύουν ως ξεχωριστές αίθουσες τέχνης, με αποτέλεσμα κάθε εκθεσιακό μήνα να παρουσιάζονται ισάριθμες παράλληλες εκθέσεις. Η κεντρική είσοδος των χώρων βρίσκεται στην διεύθυνση Νικηφόρου Φωκά 8, στην περιοχή του Λευκού Πύργου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Highlight των εκθέσεων η ατομική έκθεση του γνωστού πορτραιτίστα Μιχάλη Τσακουντή στην Κεντρική Αίθουσα, που είναι η δέυτερη ατομική έκθεση που πραγματοποιεί στη Myro Gallery  και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη του έκθεση με την οποία η γκαλερί τον σύστησε ουσιαστικά στην πόλη έλαβε χώρα το 2012 και είχε μεγάλη επιτυχία. Έχοντας υπόψιν μας τα έργα της νέας σειράς του "Bloodline", και γνωρίζοντας καλά και τα παλιότερα του έργα, δεν είναι βέβαιο ότι κάποιος μπορεί να μιλήσει για βελτίωση στην τεχνική -η οποία έτσι κι αλλιώς ήταν πάντοτε κορυφαία- όσο για την θαρραλέα διερεύνηση διαφοροποιών στοιχείων στα πρόσωπα του, και την τελειοποίηση της ανάδειξης λεπτομερειών που καθιστούν τα έργα της νέας σειρά ιδιαίτερα ατμοσφαιρικά. Ο καλλιτέχνης θα παραστεί στα εγκαίνια. 


Στο Greek Marble Initiative Showroom αυτό τον μήνα εκθέτει ο Andrej Mitevski. Πρόκειται για διεθνώς ανερχόμενο γλύπτη ππου εστιάζει στο μάρμαρο και διακρίνεται για την δημιουργηκότητα του όσο και για τους ριψοκίνδυνους σχεδιασμούς του στο μάρμαρο, το αγαπημένο του υλικό, που το φτάνει στα άκρα της αντοχής στα έργα του. Η έκθεση έχει υιοθετήσει ως διακριτικό τίτλο "Αναδυόμενες Μορφές", που είναι ο τίτλος της σειράς που θα παρουσιάστεί. Η σειρά αποτελείται από 25 γλυπτά, εκ των οποίων θα παρουσιαστούν τα 8 στην Myro Gallery. Τα υπόλοιπα θα εγκατασταθούν για 2 μήνες στο Main Lobby του Hyatt Regency Thessaloniki, στο πλαίσιο της συμφωνίας του Myro Antiques House ως διαχειριστή των εκθέσεων Τέχνης που έχουν μεταμορφώσει το υπερπολυτελές ξενοδοχείο σε μια μουσειακών διαστάσεων γκαλερί. Τα δε πέντε πρώτα έργα της σειράς κοσμούν εδώ και έναν χρόνο περίπου την μόνιμη συλλογή του Myro Antiques House στο κεντρικό του κτίριο στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης. 

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής της εικαστικού Ιουλίας Μανούση στο Myro Project Room παρουσιάζει μια σειρά μικρών αφαιρετικών έργων της με γενικό τίτλο "Αδρεναλίνη". Η καλλιτέχνις έχει εκδώσει statement για την έκθεση στην οποία σημειώνει χαρακτηριστικά "Πάνε πολλά χρόνια που άφησα πίσω μου το προσχέδιο στους πίνακες μου. Αφήνω πλέον το χέρι μου ελεύθερο να ακολουθήσει συνειδητό και ασυνείδητο , παίρνοντας ότι θέλει αυτό , πινέλο, σπάτουλα, χαρτιά, ζελατίνες κλπ…. Και με χρώματα να αποτυπώσει στον καμβά συναισθήματα, ανησυχίες, προβληματισμούς, φοβίες και φαντασιώσεις που γεμίζουν κάθε φορά το «είναι» μου. Κάποτε βγαίνουν μορφές, πραγματικά και εξωπραγματικά τοπία, ονειρικές εικόνες του Πάνω και του Κάτω Κόσμου, αντιφατικά σχέδια και σχήματα. Στη συγκεκριμένη σειρά «Αδρεναλίνη» αποτυπώθηκαν το στρες, το άγχος και η βιασύνη να εκτονωθεί η φόρτιση μου και να γεννήσω για να ξαναγεννηθώ… Μετά ήρθε η ηρεμία… μέχρι την επόμενη γέννα". 

Στην Βιτρίνα της γκαλερί φιλοξενείται εγκατάσταση του νεαρού γλύπτη και μέλους της Greek Marble Initiative Στράτου Πάλλα, υπό τον τίτλο "Corpus Futura" (λατινικά: Το σώμα του μέλλοντος). Σε statement του καλλιτέχνη που συνοδεύει την εγκτάσταση επισημαίνεται: "Από ένα χρονικό σημείο και ύστερα στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έχουμε αποστασιοποιηθεί από το φυσικό μας περιβάλλον και από τις βασικές ή πρωτόγονες ανάγκες που αυτό μας επιβάλει. Ξυπνώντας όμως σε ένα σύγχρονο περιβάλλον που δύσκολα κανείς εντοπίζει κάτι ανεπηρέαστο από την τεχνολογία και την βιομηχανία, ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί παρά να υπόκειται και αυτός στους κανόνες αυτών. Τεχνολογικά εξελιγμένο αλλά από φθηνό υλικό, στιγμιαία κατασκευασμένο αλλά αέναα και μονότονα παραγωγικό, όμοιο με το κοινωνικό σύνολο αλλά και τόσο εξατομικευμένο στην ζωή και την εργασία του, το “σώμα του μέλλοντος” ως προφητικό είδωλο του εαυτού μου και του θεατή αγωνίζεται να απελευθερωθεί από την ρουτίνα του ακολουθώντας τη όμως πιστά".

Τις εκθέσεις επιμελείται ο Δειυθυντής του Τομέα  Τέχνης του Myro Antiques House και Επιμελητής της Myro Gallery κ. Πάρης Καπράλος. Η γκαλερί υποστηρίζει ομαδικές ξεναγήσεις και επισκέψεις κατόπιν έγκαιρης τηλεφωνικής συνεννόησης με τον Επιμελητή (μπορείτε να στείλετε email συμπεριλαμβάνοντας κάποιο κινητό τηλέφωνο για άμεση επικοινωνία στην διεύθυνση myro.thessaloniki@gmail.com). 

Οι εκθέσεις διαρκούν μέχρι τις 21 Μαΐου, ενώ η γκαλερί λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο για το κοινό 3 ημέρες την εβδομάδα, ήτοι Πέμπτη και Παρασκευή 11.00 - 14.00 & 17.00 - 21.00 και το Σάββατο 11.00 - 15.00, και σε αυτές σας ξεναγεί ο υπεύθυνος της κ. Βάιος Καφτεράνης. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site της gallery www.myro.gr, ή μπορείτε να αναζητήσετε τηλεφωνικά, στο 2310269187 κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας των χώρων. 

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα