Tuesday 29 March 2016

Myrό Gallery | Δείτε την σύγχρονη Ελληνική τέχνη με άλλο μάτι

Μία σαφή στροφή με διάθεση για ενίσχυση και διεύρυνση πραγματοποιεί η Myrό Gallery της Θεσσαλονίκης προς την σύγχρονη παραστατική ζωγραφική, και την επικέντρωση στην γλυπτική. Ιδίως η δεύτερη κίνηση είναι φυσική και επόμενη καθώς στον ίδιο όμιλο με τον χώρο σύγχρονης τέχνης ανήκει η Greek Marble Initiative, η μεγαλύτερη πλατφόρμα διαχείρισης και προβολής της σύγχρονης γλυπτικής σε μάρμαρο στα Βαλκάνια και μία από τις σημαντικότερες της Ευρώπης.

Την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 η γκαλερί εγκαινίασε 3 παράλληλες ατομικές εκθέσεις στους διακριτούς χώρους που την συναποτελούν, και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο, εγκαινιάζοντας μία νέα αίθουσα στους χώρους της, το Greek Marble Initiative Showroom. Σε αυτό τον χώρο η Myrό Gallery θα παρουσιάζει παράλληλα με τις άλλες εκθέσεις της και έναν σύγχρονο γλύπτη κάθε εκθεσιακό μήνα, δημιουργόντας διαρκή κίνηση στον τομέα της γλυπτικής. Ο χώρος θα παρουσιάζει κυρίως τους γλύπτες που ανήκουν στην Greek Marble Initiative -Έλληνες και ξένους- αλλά κατά καιρούς θα φιλοξενεί και άλλους καλλιτέχνες, προτείνοντας τους στο φιλότεχνο κοινό, ακόμα κι αν δεν είναι μόνιμα μέλη της Πρωτοβουλίας. H λειτουργία του χώρου εγκαινιάστηκε με την έκθεση του Ιδρυτικού μέλους της Πρωτοβουλίας Ciprian Hοpirtean. Ο έντονα ανερχόμενος Ρουμάνος γλύπτης ανήκει στις ελπίδες της σύγχρονης γλυτπικής σε μάρμαρο και έχει αρχίσει να αναγνωρίζεται διεθνώς. Αριθμεί πολλές συμμετοχές σε διεθνή συμπόσια, ενώ είναι εξαιρετικά αγαπητός και στην χώρα μας στο φιλότεχνο κοινό που αγαπλα την σύγχρονη τέχνη και το μάρμαρο. Στην έκθεση παρουσιάζονται νέα γλυπτά του γνωστού στην πόλη γλύπτη και ενός από τα ιδρυτικά μέλη της Greek Marble Initiative. Πρόκειται για γλυπτά εσωτερικού χώρου, σε μάρμαρο, με συμπαντικές και υπαρξιακές αναφορές.

Στους άλλους δύο χώρους της γκαλερί κυριαρχεί η ζωγραφική αυτόν τον μήνα.

Δήμητρα Ξενάκη, "Stone Kiss", λάδι σε καμβά, 2016
Συγκεκριμένα, στην Κεντρική Αίθουσα της γκαλερί φιλοξενείται ατομική έκθεση της Δήμητρας Ξενάκη υπό τον διακριτικό τίτλο "Δέησις". Το έργο της της Δήμητρας Ξενάκη συνολικά είναι κατά κύριο λόγο ανθρωποκεντρικό. Ωστόσο τα θέματα που κατακυριαρχούν στα έργα της σειράς που παρουσιάζεται στην έκθεση “Δέησις” στην Κεντρική Αίθουσα της Myrό Gallery ξεφεύγουν από την απλή αποτύπωση του ανθρώπινου στίγματος ή των ιδιαιτεροτήτων της προσωπικότητας, προς βαθύτερες υπαρξιακές ατροπούς. Φορμαλιστικά τα έργα προσδίδουν στο κοσμογονικό άγχος της ύπαρξης μια ξεχωριστή υπόσταση. Με επίκεντρο το υπαρξιακό βάρος που φέρει ο άνθρωπος εξαιτίας της επίγνωσης της θνητότητας του, η ζωγραφική της πάλλεται ανάμεσα στις ρευστές λαζούρες, το βίαιο dripping και τα λεπτά πλασίματα, ενώ μια ιδιαίτερη τεχνική που αξιοποιεί με βάση το ίχνος που αφήνει το τούλι, δημιουργεί εξογκώματα που αιχμαλωτίζουν το φως, το οποίο η καλλιτέχνις χειρίζεται με μαεστρία.

Στο Project Room βρίσκουμε τα κενά δωμάτια που φιλοτέχνησε ο χρωστήρας της Χριστίνας Μπούκουρ, σε μια έκθεση με τίτλο "Μνήμης Σπαράγματα". Οι πίνακες της Μπούκουρ απεικονίζουν χώρους παλιών σπιτιών, που φτιάχθηκαν και κατοικήθηκαν από ανθρώπους τους οποίους ξεπερνούν αναπόφευγα σε διάρκεια ζωής, τα παλιά σπίτια έχουν μιαν δικιά τους ζωή, που συχνά αισθανόμαστε ότι ξεφεύγει από τον απλό αντικατοπτρισμό των βίων των κατοίκων τους και συνεχίζει ακόμα και μόνη της μέσα από τις αντηχήσεις του παρελθόντος. Ιδιαίτερο ρόλο στα έργα της Μπούκουρ παίζει η αποτύπωση του φωτός, που κατακυριαρχείται από μία Μεσογειακή γλυκύτυτα, θυμίζοντας τους χώρους που “διαβάζουμε” στους πίνακες του Γύζη, ενώ οι υφές των τοίχων αποπνέουν μια υλική φθορά με αυτάρκη πνευματικότητα της γνώσης της αρχής, της πορείας και του τέλους των πραγμάτων.

Τις εκθέσεις επιμελείται ο Πάρης Καπράλος.

Η είσοδος είναι ελεύθερη. Τα εγκαίνια θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016 στις 20.00 (οκτώ το βράδυ) ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Απριλίου 2016. Η Myro Gallery θα είναι ανοικτή για το κοινό Πέμπτη, Παρασκευή 11.00 – 14.00 & 17.00 – 21.00, και Σάββατο 11.00 – 15.00 στην διάρκεια της έκθεσης.

Info: www.myro.gr

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα