Thursday, 4 February 2016

Hyatt Regency Thessaloniki | Ξενάγηση στις εκθέσεις Τέχνης με την συνοδεία κινέζικων γεύσεων

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 - Το Hyatt Regency Thessaloniki, αφορμή τον εορτασμό της Κινέζικης Πρωτοχρονιάς, θα παραθέσει Sunday Brunch θα γίνει αυτή την Κυριακή στις 7 Φεβρουαρίου, με ώρα προσέλευσης στις 13.30.

Αυθεντικά νουντλς, γλυκόξινες γεύσεις και παραδοσιακές συνταγές με συνδυασμό κρεατικών, θαλασσινών και λαχανικών σε μία υγιεινή και διατροφικά ισορροπημένη κουζίνα από την Ασία στο εστιατόριο Αμβροσία.Η ώρα προσέλευσης είναι στις 13:30 και την μουσική θα επιμελείται Dj. Για κρατήσεις και πληροφορίες παρακαλώ καλέστε στο 2310 401295 ή email: dine.hrthessaloniki@hyatt.com. Τιμή ανά άτομο: 35.00€. Στην τιμή συμπεριλαμβάνεται απεριόριστη κατανάλωση από το μπουφέ ποτών

Παράλληλα, στους χώρους του ξενοδοχείου θα σας περιμένουν από πλευράς μας ο ιδρυτής & ιδιοκτήτης του Myrό Antiques House και της Myrό Gallery κ. Σταύρος Μυρωνίδης και ο Διευθυντής Πωλήσεων του ομίλου μας κ. Βάιος Καφτεράνης, για να σας ξεναγήσουν στις εικαστικές εκθέσεις μας που κοσμούν τόσο τον χώρο του εστιατορίου όσο και τους χώρους της υποδοχής του πολυτελούς ξενοδοχείου. Ανάμεσα τους ξεχωρίζει αναδρομική έκθεση με έργα του Κωστή Γεωργίου, ενώ συνολικά στους χώρους υπάρχουν και άλλες 4 διακριτές εκθέσεις γλυπτικής και ζωγραφικής. Μάθετε πληροφορίες για όλες τις εκθέσεις ΕΔΩ.

Οι άνθρωποι του Myro Group of Culture και σας περιμένουν να περάσετε μία ευχάριστη και ενδιαφέρουσα Κυριακή με εκλεκτή κουζίνα & Τέχνη.

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ