Thursday, 7 January 2016

Live Interview | Γκίβη Μιχαηλίδης (video)Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016 - Ο Γκίβης Μιχαηλίδης είναι ένας νέος ανερχόμενος Έλληνας γλύπτης, απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με έδρα την Φλώρινα, που είχα την τύχη να γνωρίσω πριν ασχοληθούμε εντατικά με την γλυπτική μέσω της Greek Marble Initiative, και συγκεκριμένα το 2012, όταν ξεκινούσα με την Myrό Gallery. Εκείνη την εποχή το έργο του ήταν ένα μεγάλο δυστοπικό σχόλιο πάνω στις καθημερινές φρίκες που βαδίζουμε δίπλα τους αλλά έχουμε εναγκαλιστεί και συνηθίσει τόσο πολύ ώστε δεν μας κάνουν καθόλου εντύπωση. Ο Γκίβη ήρθε στην Greek Marble Initiative κατά την διάρκεια του 2ου θερινού Διεθνούς  Συμποσίου, το καλοκαίρι του 2014, με στόχο να πειραματιστεί σε μάρμαρο, ένα υλικό με το οποίο δεν είχε ασχοληθεί μέχρι τότε. Αν και ο ίδιος θεωρεί ότι το "πείραμα" συνεχίζεται (άλλωστε, ποιός καλλιτέχνης σταματά να πειραματίζεται οποτεδήποτε;) και το 2015 παρουσίασε μία νέα σειρά με "λούτρινα" αρκουδάκια με πολαπλούς συμβολισμούς. 

Στο περίπου 3λεπτο βίντεο ο Γκίβη εξηγεί τι είναι η γλυπτική έκφραση για αυτόν και πως δέθηκε στο άρμα της. μας ξεναγεί στους δρόμους της δικής του τέχνης, και μιλά για το αγαπημένο θέμα όλων όσων έχουν δει την τελευταία σειρά έργων του, δηλαδή τα αρκουδάκια.... 


Συνέντευξη: Πάρης Καπράλος
Δημιουργία, Επεξεργασία Βίντεο: Δημήτρης Αλεξάκης

EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.