Sunday 10 January 2016

Be there | Μορφές γυναικών σε περιόδους κρίσης

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016 - Την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου στις επτά το απόγευμα (19.00) το Κέντρο Ψυχαναλυτικών Ερευνών σας προσκαλεί στην ανοικτή διάλεξη της κας. Bénédicte Jullien, ψυχαναλύτριας, μέλους της Σχολής του φροϋδικού Αιτίου και της Παγκόσμιας Εταιρείας Ψυχανάλυσης, με τίτλο "Μορφές γυναικών σε περιόδους κρίσης". Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα υπάρχει παράλληλη μετάφραση. Η Bénédicte Jullien θα κάνει αναφορά στη διάλεξη της και σε μια μοναδική ταινία"Η πόλη της ζωής και του θανάτου" η οποία αναφέρεται στις θηριωδίες των γιαπωνέζων απέναντι στις κινέζες γυναίκες στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο για την οποία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Ο πίνακας που ειονογραφεί αυτή την αναγγελία είναι το εικαστικό της αφίσας που επελέγει από την Εταιρεία για την αφίσα της εκδήλωσης.  Όπως επισημαίνεται στο ενμερωτικό υλικό της εταιρείας, αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς. Συγκεκριμένα, ο πίνακας της αφισας είναι της ζωγράφου Charlotte Salomon. Η Charlotte Salomon (1917-1943) υπήρξε η πρώτη εβραία φοιτήτρια στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου. Στο τέλος του 1938, ο πατέρας της εγκατέλειψε μαζί της τη Γερμανία και εξορίστηκαν στη Νίκαια της Γαλλίας όπου ήδη είχαν μεταναστεύσει οι παππούδες της. H γιαγιά της αυτοκτόνησε μπροστά της πέφτοντας από το παράθυρο το 1940. Λίγο αργότερα, ο παππούς της της εκμηστυρεύτηκε ότι είναι όλες οι γυναίκες της οικογένειας της για τρεις γενιές έχουν αυτοκτονήσει! Μαθαίνει λοιπόν ότι και η μητέρα της, που νόμιζε νεκρή από γρίπη το 1926, είχε αυτοκτονήσει. Και ότι η ίδια έχει πάρει το όνομα μιας νεκρής θείας που πνίγηκε πριν τη γέννηση της. Αποκλεισμένη σε μια χώρα όπου δε μιλά τη γλώσσα, με ένα παππού σκληρό που την απορρίπτει και να υποφέρει από κρίσεις άγχους, ξεκινά να ζωγραφίζει, κάνει πάνω από χίλια σχέδια σε δυο χρόνια με τα οποία φτιάχνει ένα είδος μυθιστορήματος ζωής που θα ονομάσει «ζωή; Ή θέατρο;» Θα την συλλάβουν το 1943 με τον σύντροφο της και θα τη στείλουν στο Άουσβιτς όπου και θα πεθάνει. Τα έργα της θα επιβιώσουν στα χέρια του πατέρα της και της γυναίκας του οι οποίοι θα επιβιώσουν και θα τα δημοσιεύσουν μετά από τον πόλεμο.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα