Sunday, 22 November 2015

13η «Γιορτή της Τζαζ» 26 - 29 Νοεμβρίου στην Θεσσαλονίκη

Κυριακή  22 Νοεμβρίου 2015 - Ο Σύλλογος "Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής" ("Association of Jazz & Creative Music") διοργανώνει την 13η "Γιορτή της Τζαζ" στην Θεσσαλονίκη σ' ένα 4ήμερο μοναδικών μουσικών ακουσμάτων που στόχο έχει να παρασύρει το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια περιπέτεια μουσική με άρωμα από Νέα Ορλεάνη και με σύνθημα «Η Τζαζ είναι ελευθερία» (Thelonious Monk).

Ανοίγοντας το 4ήμερο με ένα πρωτότυπο seminar/clinic όπου κοινό και μαθητευόμενοι μουσικοί θα μυηθούν από τον δεξιοτέχνη κιθαρίστα, Μάνο Κούρτη, στα μυστικά του βασικού στοιχείου της τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό,  η 13η «Γιορτή της Τζαζ» θα προσφέρει την ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει καινούργιες δουλειές μουσικών σχημάτων της πόλης και να ζήσει ξεχωριστές δημιουργικές μουσικές ημέρες απολαμβάνοντας έθνικ τζαζ, ήχους 90's σε συνδυασμό με ηλεκτρονικούς & funky ήχους, ένα Jazz κουϊντέτο από δροσερές παρουσίες κι έναν ντράμερ, το ανανεωμένο "Baby Trio" του Γιώργου Κοντραφούρη, την νέα δουλειά "Kroustomania" του Αλέκου Παπαδόπουλου και μια βραδιά έκπληξη με blues - soul - r'n'b με την υπογραφή του Γρηγόρη Σημαδόπουλου.

Πρόγραμμα Φεστιβάλ Πέμπτη 26/11
15.00 Seminar / workshop από τον Μάνο Κούρτη με θέμα:
"Αυτοσχεδιασμός πάνω στην μοντέρνα jazz αρμονία - σύνθεση"
συμμετοχή: €3

21.30 Μάνος Κούρτης "Guitars project"
Μάνος Κούρτης - ηλεκτρική κιθάρα
Μάριος Μακρής - ακουστική κιθάρα
Δημήτρης Λάππας - ηλεκτρική άταστη κιθάρα
υποστήριξη συλλ.: €5

Παρασκευή 27/11
21.30 "Οn the House"
Σάκης Ραπτόπουλος - programming keys
Μπάμπης Προδρομίδης - ten. sax. με effects pedals
Ανδρομάχη Βουτσά - vocal
υποστήριξη συλλ.: €8

Σάββατο 28/11
21.30 Οpening: "Jazz Femm. & Π"
Jazz quintet, τμήμα "Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης Πα.Μακ."
Αναστασία Σταύρου - πλήκτρα
Αλίκη Μαϊδώνη - τσέλο
Κωνσταντίνα Τσουκαλά - κόντρα μπάσο
Ειρήνη Αλεξίου - άλτο σαξόφωνο
Χρύσα Χρύσογλου - φωνή
Παναγιώτης Αργυρίου - τύμπανα

22.30 "Βaby Trio"
Γιώργος Κοντραφούρης - hammond
Μιχάλης Τσιφτσής - ηλ. κιθάρα
Γιάννης Παπαδούλης - τύμπανα
υποστήριξη συλλ.: €8

Kυριακή 29/11
21.30 Opening: "Locos de Atar"
Παρουσίαση δίσκου "Kroustomania"
του Αλέκου Παπαδόπουλου

Νατάσσα Ρουβολή - ακκορντεόν
Μαρία Ζαχαριάδου - βιολί
Στέργιος Μοσχογιάννης - κλαρινέτο
Μιχάλης Σαπουντζής - κόντρα μπάσο & Ενορχήστρωση
Αλέκος Παπαδόπουλος - τύμπανα / κρουστά & Σύνθεση
guest : Σωτηρία Ρουβολή - φωνή

22.30 "The Black!"
Γρηγόρης Σημαδόπουλος quartet, συμμετέχει η Αγάπη Ιτόγια
Grigoris Simadopoulos - πλήκτρα
Λάκης Τζήμκας - κόντρα μπάσο
Νίκος Μπαλής - ηλ. κιθάρα
Άγγελος Βαλαβάνης - τύμπανα
guest: Αγάπη Ιτόγια - φωνή
υποστήριξη συλλ.: €8


INFO
Επιμέλεια - συντονισμός : Αλεξάνδρα Καλέτσαρη (Σύλλογος "Φίλοι της Τζαζ & Δημιουργικής Μουσικής")
Ημερομηνίες: 26, 27, 28, 29 Νοεμβρίου 2015
Χώρος: Club 8ball, Πίνδου 1 - Λαδάδικα
Ώρα έναρξης εκδηλώσεων: 21.30
Υποστήριξη συλλόγου: €8, €5, €3 (ανάλογα με την εκδήλωση –πληροφορίες στο αναλυτικό πρόγραμμα παραπάνω)

EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.