Tuesday, 20 October 2015

Σπύρος Αμοιρόπουλος | Στην Κουζίνα

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 - Με ενδιαφέρον αναμένουμε να παρακλουθήσουμε στο προσεχές Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την ταινόια που έχει γυρίσει ο Έλληνας σκηνοθέτης Σπύρος Αμοιρόπουλος, με συντελεστές γνωστούς ανθρώπους των γραμμάτων της Θεσσαλονίκης. Ο σκηνοθέτης είναι γνωστός για μικρού και μεσσαίου μήκους ντοκιμαντέρ και για την ενασχόληση του με τον κόσμο του Θεάτρου. Η συγκεκριμένη είναι η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους μυθοπλασίας και συμμετέχει στο Ελληνικό τμήμα του φετινού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, που ξεκινά στις 6 Νοέμβρη. Έξι διαφορετικά ζευγάρια, σε έξι διαφορετικές κουζίνες –στιγμές της καθημερινότητας τους, και έξι διαφορετικές πράξεις –χρονικές στιγμές στην πορεία της ζωής τους, βιώνουν μια σχέση που θα μπορούσε να είναι στην ουσία ενός και μόνο ζευγαριού. Αυτό το κοινό που υπάρχει και ενώνει τα ζευγάρια ενός τόπου και όλου του κόσμου σε μια κοινή εμπειρία, μα, και τόσο διαφορετική συνάμα αγάπη. Το κάτι κοινό στην ιστορία των σχέσεών μας.

Στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2015 έχουν προγραμματιστεί δύο προβολές:
- Αίθουσα TONIA MARKETAKI (Λιμάνι Αποθήκη Δ), Δευτέρα 9/11/2015 - 22:00
- Αίθουσα TONIA MARKETAKI (Λιμάνι Αποθήκη Δ), Πέμπτη 12/11/2015 - 15:00

Σκηνοθεσία-Παραγωγή: Σπύρος Αμοιρόπουλος
Σενάριο: Σωτήρης Ζήκος
Φωτογραφία: Enzo Καρανάσιος – Θόδωρος Καλέσης
Μοντάζ: Γιώργος Αγγελούδης – Άντα Λιάκου
Cast: Αντωνία Τσαβδαρίδου, Βαγγέλης Καλλίτσογλου, Μάτα Σιμχά, Γιώργος Κτενόπουλος,  Μάρα Τσικάρα,  Αστέρης Πελτέκης,  Σωτηρία Ζάνταλη,  Δημήτρης Τσιλινίκος,  Μαρία Ανθίδου,  Δημήτρης Τσιγκράκης, Χριστίνα Ταχιάου, Σωτήρης Ζήκος  


EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ