Saturday, 10 October 2015

Εικαστική εκδρομή στην Φλώρινα: 9 ελπίδες

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 - Κατά την συνήθεια της ΦΛώρινας οι πτυχιακές της Σχολής Καλών Τεχνών της πόλης παρουσιάζονται σε κτίρια που είτε έχουν εικαστικό προσανατολισμό, είτε έχουν διατεθεί από πολίτες και τιν Δήμο προς αυτό τον σκοπό, καθώς επίσης σε δημόσιους χώρους. Οι πτυχιακές του Φθινοπώρου είναι πάντοτε λίγες σε αριθμό, σε αντίθεση με αυτές του ιουνίου που είναι πολλές δεκάδες. Παρακολουθώντας εδώ και μερικά χρόνια τους αποφοίτους της Σχολής, σας συνιστώ ανεπιφύλακτα μία εκδρομή στην Φλώρινα εκείνες τις ημέρες. Οι πτυχιακές των αποφοιτούντων της Σχολής Καλών Τεχνών του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα παρουσιαστούν από 12 έως και 16 Οκτωβρίου 2015. Οι απόφοιτοι/τες, παρουσιάζουν  το έργο τους σε χώρους που έχουν οι ίδιοι  επιλέξει μέσα στην πόλη της Φλώρινας. Οι εκθεσιακοί χώροι είναι ανοιχτοί και επισκέψιμοι από τη Δευτέρα 12 - 10 - 2015, έως την Παρασκευή, 16 - 10 - 2015 και τις ώρες: 11.00 - 14.00 και 16.00 - 18.00.

Παρουσιάζουν οι τελειόφοιτοι:
Nausicaa Anne Efthymia Thomassin  : ΦΣΦ. «Αριστοτέλης» (Σοφίτα)
 Στυλιανή Αντωνιάδου : Ναούσης 3, 2ος όροφος (έναντι καφενείου «Διεθνές»)
 Χριστίνα Γκόλνα: ΦΣΦ. «Αριστοτέλης», Αίθουσα Πινακοθήκης Φλωρινιωτών Ζωγράφων
Κωνσταντίνος Δαλαμήτρος : Καστρισιανάκη  43 ,(πρώην κατάστημα Toyota, δίπλα από τα γλυκά Βέϊκου)
 Βασιλική  Κίτσιου: Μεγ. Αλεξάνδρου 109 (πριν τα δικαστήρια)
Ελισάβετ-Βαρβάρα Μάνθου: Πρώην Στρατόπεδο Τάγαρη (Λεωφόρος Μοναστηρίου, πίσω από το κτηματολόγιο)
Ευαγγελία Μενούνου: Ταγματάρχου Ναούμ 4 (έναντι ξενοδοχείου Lingos)
Γιώργος Μπαρδάκας : Ποταμός Σακουλέβας (ύψος Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Παντελεήμονα)
Μαριάννα Σαλασίδου: Κτήριο παλιάς Ασφάλειας

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ