Wednesday, 1 April 2015

Be there | Festival Animation PIVOT "Freedom of speech" αύριο στον ΑΚΤΟ της Αθήνας

Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 - Mε πρωτοβουλία σπουδαστών του κλάδου Animation & Interactive Media οργανώνεται στον ΑΚΤΟ για δεύτερη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων PIVOT με τίτλο "Freedom of speech".  Το φεστιβάλ πραγματοποιείται την Πέμπτη 2 Απριλίου (ώρα 16:30 εως 21:00 ) στο αμφιθέατρο του ΑΚΤΟ σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Αnimation Στουτγάρδης (www.itfs.de/eu), ένα από τα ανερχόμενα και πιο ενδιαφέροντα φεστιβάλ παγκοσμίως. Την προσπάθεια υποστηρίζει επίσης, το ελληνικό παράρτημα της Ένωσης δημιουργών κινουμένων σχεδίων ASIFA (Association Internationale du Film d’Animation) ΑΣΙΦΑ ΕΛΛΑΣ.  Οι ταινίες που θα προβληθούν, είναι οι καλύτερες του Διεθνούς προγράμματος του φεστιβάλ της Στουτγάρδης καθώς και επιλεγμένη σειρά ταινιών της Γερμανικής σκηνής του Animation. Φοιτητικές εργασίες σπουδαστών και αποφοίτων ΑΚΤΟ θα προβληθούν επίσης. Αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί άμεσα. Υπεύθυνη ομάδα οργάνωσης: Νικόλας Λυκούρης, Sammy Aljonne Diego & Ακης Κωνσταντάρας.  Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα γίνει παρουσίαση απο τον Δημήτρη Σκουρογιάννη του "ΑΚΤΟ Innovation Lab" της ομάδας σπουδαστών και αποφοίτων που συνδυάζει τη λογική του Innoviaton με το Design Thinking και αναλαμβάνει συνεργασίες απαιτητικών projects υπο την καθοδήγηση του Δημήτρη Σκουρογιάννη (Διευθυντή του προγράμματος σπουδών Product Design του ΑΚΤΟ), καθώς και παρουσίαση επιτραπέζιου παιγνιδιού που δημιούργησαν σπουδαστές του ΑΚΤΟ.  Παράλληλα θα παρουσιαστεί έκθεση με έργα σπουδαστών κόμικς, γραφιστικής, φωτογραφίας. Διάρκεια έκθεσης 30 Μαρτίου - 2 Απριλίου.

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ