Tuesday, 31 March 2015

Be there | Δημοπρασία Τέχνης και Αντίκας στην Θεσσαλονίκη

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 - Με έμφαση σε σύγχρονη ελληνική τέχνη με κλασσική φόρμα, και την παρουσία εξαιρετικής ποιιότητας αντικών στις τιμές που  έχει επιβάλλει η κρίση στην Ελληνική αγορά, διενεργείται αύριο η 43η Τακτική Δημοπρασία του Myrό Antiques House στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 στις 19.00.

Το πρώτο έργο της δημοπρασίας είναι ένας εξαιρετικός πίνακας λάδι σε ξύλο, με τίτλο “Ελαιώνας”, του Σπυρίδωνος Παπανικολάου, που φέρει πιστοποιητικό πραγματογνωμοσύνης από την Koutsouris art Conservation & Expertise με τιμή εκτίμησης: €5000 και τιμή εκκίνησης τα €1000. Ανάμεσα  στα έργα τέχνης νεότερων δημιουργών ξεχωρίζουν σειρές υδατογραφιών και ζωγραφικών σχεδίων του γνωστού Θεσσαλονικιού ζωγράφου Χάρη Μητρούση, κεραμικά έργα της κα. Όλιας Δελατόλλα, καθώς επίσης οι ελαιογραφίες του Μιχαήλ Τσακουντή. Στο Lot 24 βρίσκεται χαρακτηριστικό έργο του Τέτση με τιμή εκκίνησης τα €10, καθώς ο δημοπράτης φαίνεται πως εκτικά ότι η αίθουσα είναι σε θέση να εκτιμήσει το έργο και να αποφασίσει την τιμή του. Μία ακόμα έκπληξη από τον τομέα τέχνης της δημοπρασίας βρίσκεται στο Lot 36: ένα πρωτότυπο έργο του διάσημου έλληνα γλύπτη Παύλου Κουγιουμτζή, με τιμή εκκίνησης στα €220. Η κατηγορία Τέχνης ολοκληρώνεται με μια σειρά έργων του Δανιήλ Δανιήλ (ενός από τους τελευταίους μαθητές του μεγάλου έλληνα ζωγράφου Παρθένη), ο οποίος "έφυγε" στα τέλη της δεκαετίας του '80 από κοντά μας. Χαρακτηριστικά επισημαίνονται τα Lots 76, 114, 118, και 244.

Στις αντίκες συναντούμε εξαιρετικά επιτραπέζια ρολόγια, έπιπλα. Δείτε όλα τα αντικείμενα ΕΔΩ.


EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ