Tuesday, 31 March 2015

Be there | Δημοπρασία Τέχνης και Αντίκας στην Θεσσαλονίκη

Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 - Με έμφαση σε σύγχρονη ελληνική τέχνη με κλασσική φόρμα, και την παρουσία εξαιρετικής ποιιότητας αντικών στις τιμές που  έχει επιβάλλει η κρίση στην Ελληνική αγορά, διενεργείται αύριο η 43η Τακτική Δημοπρασία του Myrό Antiques House στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 1η Απριλίου 2015 στις 19.00.

Το πρώτο έργο της δημοπρασίας είναι ένας εξαιρετικός πίνακας λάδι σε ξύλο, με τίτλο “Ελαιώνας”, του Σπυρίδωνος Παπανικολάου, που φέρει πιστοποιητικό πραγματογνωμοσύνης από την Koutsouris art Conservation & Expertise με τιμή εκτίμησης: €5000 και τιμή εκκίνησης τα €1000. Ανάμεσα  στα έργα τέχνης νεότερων δημιουργών ξεχωρίζουν σειρές υδατογραφιών και ζωγραφικών σχεδίων του γνωστού Θεσσαλονικιού ζωγράφου Χάρη Μητρούση, κεραμικά έργα της κα. Όλιας Δελατόλλα, καθώς επίσης οι ελαιογραφίες του Μιχαήλ Τσακουντή. Στο Lot 24 βρίσκεται χαρακτηριστικό έργο του Τέτση με τιμή εκκίνησης τα €10, καθώς ο δημοπράτης φαίνεται πως εκτικά ότι η αίθουσα είναι σε θέση να εκτιμήσει το έργο και να αποφασίσει την τιμή του. Μία ακόμα έκπληξη από τον τομέα τέχνης της δημοπρασίας βρίσκεται στο Lot 36: ένα πρωτότυπο έργο του διάσημου έλληνα γλύπτη Παύλου Κουγιουμτζή, με τιμή εκκίνησης στα €220. Η κατηγορία Τέχνης ολοκληρώνεται με μια σειρά έργων του Δανιήλ Δανιήλ (ενός από τους τελευταίους μαθητές του μεγάλου έλληνα ζωγράφου Παρθένη), ο οποίος "έφυγε" στα τέλη της δεκαετίας του '80 από κοντά μας. Χαρακτηριστικά επισημαίνονται τα Lots 76, 114, 118, και 244.

Στις αντίκες συναντούμε εξαιρετικά επιτραπέζια ρολόγια, έπιπλα. Δείτε όλα τα αντικείμενα ΕΔΩ.


EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.