Monday, 23 March 2015

Be there | Meet the Artist 5 :: Workshops

Τρίτη 24 Μαρτίου 2015 - Στο πλαίσιο του τριήμερου αδιαμεσολάβητου project της Myró Gallery "Meet the Artist -Springtime", την Παρασκευή 27 Μαρτίου από τις 18.00 το απόγευμα θα λάβουν χώρα 3 workshops με ελεύθερη είσοδο, ως παράλληλες εκδηλώσεις.

18.00 - 19.00 Speedsketching με τον Χάρη Μητρούση
Συγκεκριμένα, στις 18.00 θα ξεκινήσει επίδειξη και workshop διάρκειας 1 ώρας από τον ζωγράφο Χάρη Μητρούση ο οποίος θα παρουσιάσει τεχνικές speedsketching ανθρώπινης φιγούρας. Ουσιαστικά η επίδειξη αφορά τον ζωγραφικό σχεδιασμό ανθρώπινης μορφής  με λίγες, αδρές γραμμές, ικανές να εντοπίθσουν και να αποδώσουν με λιτό τρόπο ως αναγνωρίσιμη μία ανθρώπινη μορφή. Στην συνέχεια θα γίνει ανάπτυξη των αρχικών σχεδίων - ζωγραφικών σημειώσεων με χρώμα, που θα οδηγήσει στην δημιουργία ενός πλήρους έργου. Θα υπάρχουν υλικά ώστε το κοινό να δοκιμάσει εφόσον επιθυμεί.

19.00 - 20.00 Γιώργος Ηλιάδης: Παρουσίαση χειροποιήτου κοσμήματος από φύλλο χαλκού
Στις 19.00 θα ξεκινήσει ένα workshop με τον γνωστό σχεδιαστή & εικαστικό Γιώργο Ηλιάδη. Ο καλλιτέχνης θα επιδείξει πως με απλά μέσα και ελάχιστα εργαλεία μπορεί κάποιος να βάλιε σε εφαρμογή την έμνευση του κατασκευάζοντας υπέροχα χειροποίητα κοσμήματα. Στην διάρκεια της επίδειξης τα κατασκευστεί ζεύγος ενωτίων (σκουλαρικιών) από φύλλο χαλκού, ενώ ο σχεδιαστής θα δεχτεί ερωτήσεις από το κοινό. Τα θέματα που θα καλυφτούν στην διάρκεια του workshop είναι:
- Κοπή του χαλκού με ψαλίδι μετάλλου, στο επιθυμητό σχήμα φύλλων δέντρου.
- Τεχνική σφυρηλάτησης και μορφοποίησης της επιφάνειας του μετάλλου. Χημική οξείδωση για να επιτευχθεί τεχνητή παλαίωση.
- Ολοκλήρωση της κατασκευής με προσαρμογή αγκίστρων, από σύρμα αργύρου.

20.30 - 21.30 Γεωργία Γρηγοριάδου: Mail Art Workshop
H χαράκτρια Γεωργία Γρηγοριάδου θα παρουσιάσει τον κόσμο του Mail Art, την δυνατότητα και τις προδιαγραφές κατασκευής έργων με βάση τα οποία κάθε καλλιτέχνης μπορεί να προσχωρήσει σε  ανταλλαγές έργων μεταξύ καλλιτεχνών μέσω  διεθνιούς πλατφόρμας. Στο πλαίσιο του workshops θα επιδειχθούν βέλτιστες τεχνικές και πρακτικές

Σχετικά με την διοργάνωση

Το Meet the Artist είναι μια  αδιαμεσολάβητη έκθεση 3 ημέρών στην διάρκεια της οποίας η Myrό Gallery παραχωρεί 24 "θέσεις" δηλαδή προκαθορσιμένους χώρους σε ισάριθμους καλλιτέχνες, οι οποίοι παραμένουν στον χώρο όλες τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης και αλληλεπιδρούν με το κοινό. Αυτή είναι η 5η διοργάνωση του project. Περισσότερες πληροφορίες, προφίλ των συμμετεχόντων κλπ. ΕΔΩ.

EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.