Sunday 15 February 2015

ΜΜΣΤ | Μετάβαση στο μέλλον: Τέχνη από τη Νέα Γενιά της Ιαπωνίας

Nobuyuki Takahashi,
162 x 130 cm, Καλοκαιρινά Μανταρίνια,
1999, λάδι σε καμβά 162 x 130 cm
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 - Έκθεση στη Θεσσαλονίκη με τίτλο «Μετάβαση στο μέλλον: Τέχνη από τη Νέα Γενιά της Ιαπωνίας» -Passage to the Future: Art from a New Generation in Japan διοργανώνει από τις 20 Φεβρουαρίου έως και τις 12 Απριλίου 2015 η Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Japan Foundation και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Η έκθεση επικεντρώνεται στην τέχνη που παράγεται στην Ιαπωνία στις αρχές του 21ου αιώνα. Εκθέτει 42 έργα τέχνης-πίνακες, γλυπτά, εγκαταστάσεις, φωτογραφίες και βίντεο- έντεκα νέων Ιαπώνων καλλιτεχνών που επί του παρόντος προσελκύουν αρκετά την προσοχή, πιο συγκεκριμένα συμμετέχουν οι Atsushi Fukui, Satoshi Hirose, Maywa Denki (ομάδα), Tomoyasu Murata, Tetsuya Nakamura, Masafumi Sanai, Katsuhiro Saiki, Yoshihiro Suda, Tabaimo, Nobuyuki Takahashi, και η Miyuki Yokomizo.

Η δεκαετία του 90′ βίωσε μεγάλες αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική κατάσταση. Πολλοί άνθρωποι ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις αλλαγές με την απομάκρυνσή τους από τα πιο σημαντικά θέματα και την επικέντρωση της προσοχής τους σε πιο μικρούς και πιο προσωπικούς τομείς της ζωής, επανεξετάζοντας επί της ουσίας το έδαφος κάτω από τα δικά τους πόδια. Στην σύγχρονη τέχνη επίσης, έχει αναπτυχθεί μια παγκόσμια τάση οι καλλιτέχνες να ενδιαφέρονται περισσότερο για την καθημερινή ζωή και να επικεντρώνονται στην έκφραση πολύ προσωπικών αντιλήψεων και συναισθημάτων.



Οι έντεκα καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτήν την έκθεση ανταποκρίνονται με παρόμοιο τρόπο στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο κόσμος. Αντλούν το υλικό τους από το άμεσο περιβάλλον τους και παράγουν τέχνη η οποία αντικατοπτρίζει με έντονο τρόπο την δική τους προσωπική πραγματικότητα. Η δουλειά τους έχει πλούσιο οπτικό αντίκτυπο και αποκαλύπτει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την διαδικασία κατασκευής πραγμάτων. Αυτή η έκθεση θα επιτρέψει στους θεατές να βιώσουν την φρεσκάδα και τη ζωντάνια της σύγχρονης ιαπωνικής τέχνης και ταυτόχρονα παρέχει μια ευκαιρία για ανανεωμένη σκέψη και συζήτηση σχετικά με τον θεμελιώδη αντίκτυπο και το νόημα της τέχνης.

Παράλληλες εκδηλώσεις
Συζήτηση για την έκθεση: Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 13.00, ο κριτικός τέχνης-Καθηγητής Tetsuo Shimizu θα παρουσιάσει την έκθεση και θα συζητήσει με το κοινό. Ανοιχτή εκδήλωση.

Eγκαίνια: Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015, ώρα 19.00.

Ομιλία με θέμα, Η σύγχρονη τέχνη στην Ιαπωνία: Στα εγκαίνια θα μιλήσει ο κριτικός τέχνης-Καθηγητής Tetsuo Shimizu, Tokyo Zokei University, για τη σύγχρονη τέχνη στην Ιαπωνία. Ανοιχτή εκδήλωση.

Η συζήτηση και η ομιλία θα γίνουν στα ιαπωνικά με ελληνική διερμηνεία.

Tetsuo Shimizu – Κριτικός τέχνης
Γεννήθηκε το 1956, ζει και εργάζεται στο Τόκιο, Ιαπωνία. ΒΑ και ΜΑ πτυχία από το Πανεπιστήμιο Waseda του Τόκιο το 1986 και το 2002. Ερευνητής στην αισθητική, την επιστήμη του εργαστηρίου τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επιστημών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Τόκιο το 2012. Επιμελητής του Seibu Μουσείο Τέχνης, στο Τόκιο και του Sezon Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο Ναγκάνο μέχρι το 1998. Καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τόκιο Zokei στο Τόκιο από το 1998. Η έρευνά του περιλαμβάνει θέματα για τη σύγχρονη τέχνη, κριτική της τέχνης, και τη φιλοσοφία, την αισθητική και την ηθική ταυτόχρονα. Με στόχο να αντιλαμβανόμαστε τις «intersectional (Διατμηματικές)» σχέσεις που βρίσκονται ανάμεσα στις πραγματικότητες των έργων τέχνης και τη φιλοσοφία, την αισθητική και την ηθική. Με αυτόν τον τρόπο αναλύονται οι δυνατότητες της θεμελιώδους φαντασιακής δύναμη που κατέχουν έργα τέχνης.

Διάρκεια: 20 Φεβρουαρίου – 12 Απριλίου 2015
Ωράριο λειτουργίας:
ΠΕ.: 10.00 – 22.00, ΠΑ-ΣΑ.: 10.00-18.00, ΚΥ. 11.00-15.00, ΔΕ.-TE. ΚΛΕΙΣΤΑ

Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Εγνατίας 154 (εντός ΔΕΘ-HELEXPO), Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο: 2310 240002

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα