Tuesday, 13 January 2015

WWW Treasures | On-line Picasso project

It is not enough to know an artist's works. One must also know when he did them, why, how, in what circumstances [...] I attempt to leave as complete a documentation as possible for posterity”.
– Pablo Ruiz Picasso

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015 - Πηγές για το έργο και την ζωή του Picasso υπάρχουν άπειρες στο διαδίκτυο, αλλά ελάχιστες τόσο προσεκτικά, αρχειακά σχεδόν, τεκμηριωμένες, καταχωρημένες, ανακλήσιμες και επίσημα επικλήσιμες όσο το On-line Picasso project. Ως προς το τελευταίο αυτό χαρακτηριστικό είναι (την επίσημη επίκληση του αρχείου τους) είναι που υπάρχει σε κεντρική θέση στην πρωτη σελίδας τους προτροπή για registration (και, φυσικά, χρήση των επαγγελματικών τους υπηρεσιών). Εντούτοις, και ο μη επαγγελματίας, απλά ο φιλότεχνος, φιλομαθής, ή οποιοσδήποτε θα ήθελε να ανατρέξει στο έργο του μεγάλου δημιουργού, έχει να ωφεληθεί πολύ από το αρχείο της ιστοσελίδας. Με πέντε αρχειακού τύπου πίνακες αναφορών που αντικατοπτρίζονται στο site στα menu Biography, Artworks, Writings, Collections, Refferrences, Archives. Όλα τα μενού στην πραγματικότητα ανοίγουν σε φόρμα αναζήτησης, είτε κατά χρονολογία και αρχικό γράμμα της λέξης που αναζητά κανείς, είτε με ειδικό πειδίο φραστικής αναζήτησης. Οι καταχωρήσεις είναι δεκάδες χιλιάδες, αλλά το αποτέλεσμα εξαιρετικά ακριβές και ευσύνοπτο. Μακάρι και άλλοι κορυφαίοι καλλιτέχνες να είχαν τύχει ανάλογης αρχειακής προσοχής.

EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.