Thursday, 22 January 2015

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υποστήριξη σας!

Αποτελεί σημαντική επιβράβευση το γεγονός ότι και στα τελευταία εγκαίνια των εκθέσεων στην Myrό Gallery επιτύχαμε να έχουμε κοντά μας όλους τους φίλους μας, παρά το έντονο προεκλογικό κλίμα, και τις πολιτικές υποχρεώσεις πολλών από τους υποψηφίους της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι στο ενδιάμεσο, μετά, ή πριν από κάποια εκδήλωση που ήταν καλεσμένοι, μας τίμησαν και πάλι με την παρουσία τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση ο κ Δημήτρης Πανοζάχος, ο γνωστός οικονομολόγος-φοροτεχνικός της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα φιλότεχνος, Υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Θεσσαλονίκης, που παρά το φορτωμένο πρόγραμμα του κατάφερε να είναι μαζί μας, αλλά και πολύς άλλος κόσμος. Τα εγκαίνια διήρκησαν τις συνηθισμένες αρκετές ώρες, αφού ο κόσμος ξεκίνησε να έρχεται στις 19.00 και δεχτήκαμε τους τελευταίους επισκέπτες μας κατά τις 23.00 -παρά το δηλωμένο "8 το βράδυ" των εγκαινίων μας, ενώ η κεντρική έκθεση μας, αυτή 23 από τους γλύπτες της Greek Marble Initiative, απέσπασε συγκινητικά θερμά σχόλια ενθουσιασμού, ποιυ βρήκαν αποδέκτες τους ίδιους τους παριστάμενους σε αυτήν γλύπτες.

Σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να ευχαριστήσω άπαντες για την παρουσία τους και την αγάπη που δείχνετε πρώτα και κύρια στους καλλιτέχνες  και τον χώρο μας. Για τις εκθέσεις θα πληροφορηθείτε σε αναλυτικό σημείωμα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή μας Πάρη Καπράλου ΕΔΩ, ενώ, όλες τις φωτογραφίες των εγκαινίων μας μπορείτε να δείτε ΕΔΩ (Facebook).

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ