Monday 29 December 2014

Περί Οίνου σκιάς | Ζοφερογιορταστικά

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 - Προσπαθώ να βρω έναν όρο που να περιγράφει αυτό το ιδιότυπο κλίμα που έχει δημιουργήσει  η προσπάθεια εκλογής Προέδρου... Ανέτρεξα λεξικά, Μπαμπινιώτηδες, πήγα και πιο πίσω φθάνοντας και μέχρι Κοραή, αλλά τίποτα! Έτσι λοιπόν, θα τολμήσω να ζηλέψω την δόξα του Ηρόδοτου, ή και του Νίκου Μπογιόπουλου πιο πρόσφατα με το περίφημο... "ζμπούτσαμ" που εκφράζει με μία λέξη την απάντηση των γνησίων Νεοελλήνων στις αντιρρήσεις των κουτόφραγκων για εκλογές , και να γίνω και εγώ γλωσσοπλάστης.

Από τη μια λοιπόν έχουμε το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργήσει η προσπάθεια εκλογής Προέδρου και η διαφαινόμενη προσφυγή (μην αυταπατάσθε, προέρχεται από τη λέξη "πρόσφυγας" γιατί πρόσφυγες θα μας κάνει στο ίδιο μας το σπίτι) στις κάλπες.

Από την άλλη έχουμε αυτό το γιορταστικό κλίμα, που βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με το προηγούμενο! Βλέπεις τους ίδιους ανθρώπους από τη μια να προβληματίζονται με τα κακά που θα φέρουν οι εκλογές, με την επιστροφή στη δραχμή, με την πτώχευση και όλα όσα τρομολάγνα μας ταΐζουν μέρες τώρα (χωρίς να ισχυρίζομαι ότι απαραίτητα δεν θα αποδειχθούν αληθινά), και από την άλλη να συνωστίζονται στα διασκεδάδικα παντός καιρού και να γλεντάνε με ένα ανεξήγητο για κάθε φυσιολογικό πλην ελλήνων άνθρωπο, αλλά απολύτως ευεξήγητο για κάθε συμπατριώτη μας! Βλέπετε, όλοι οι Έλληνες μάλλον έχουν γεννηθεί στον αστερισμό των Διδύμων (όπως εγώ άλλωστε) ή έχουν διχασμένη προσωπικότητα... Δεν εξηγείται αλλιώς το αδιαχώρητο στην Τσακάλωφ την προπαραμονή Χριστουγέννων που μοιάζει με λεωφορείο σε ώρα αιχμής ή μαζική εισβολή στρατευμάτων από τα δυτικά προάστια, ούτε η ατμόσφαιρα Αβάνας του Μπατίστα όταν ο Κάστρο και η παρέα του ήσαν 1-2 χιλιόμετρα μακριά, που εύκολα διαπιστώνει αν επισκεφθεί κανείς οποιοδήποτε Bar, Wine Bar, Bistro κλπ κλπ!


Έτσι λοιπόν προτείνω μια σύνθετη λέξη για να περιγράψουμε το κλίμα της φετινής Χριστουγεννιάτικης περιόδου:

Ζοφερογιορταστικό!

Τώρα ακούω τη διαμαρτυρία σας: Μα τι σχέση έχει το «ζοφερογιορταστικό» κλίμα με το κρασί;

Για σκεφτείτε το μια δεύτερη φορά... έχει και παραέχει!

Το κρασί (και τα οινοπνευματώδη γενικά) είναι το μόνο μέσο που εξυπηρετεί και τις δύο εναλλακτικές καταστάσεις του νεοελληνικού ψυχισμού: Ξεκινάς να πιείς ένα-δύο ποτήρια κρασί για "να πάνε κάτω τα φαρμάκια"... ή αντίστοιχα, πίνεις κρασί για να έρθεις στο τσακίρ-κέφι.

Το σημαντικότερο όμως είναι η μετάβαση από την κατάσταση του «ζοφερού» στην κατάσταση του «γιορτινού»  με καταλύτη  το  ίδιο μέσο, το κρασί! Μετά το τρίτο-τέταρτο ποτήρι των κλαυθμών και οδυρμών για την παλιοκατάσταση, τους άχρηστους πολιτικούς, τα λαμόγια, η διάθεση μεταβάλλεται από το «ζοφερό» στο «γιορταστικό»... και να’ σου τα κέφια, να’ σου οι χοροί... Μέχρις εδώ όμως... γιατί η συνέχεια της οινοποσίας επιφυλάσσει απότομη επιστροφή στο "ζοφερό", και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση...

Πάντα έλεγα ότι το κρασί είναι στην πραγματικότητα μια... χημική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των καταλυτών: Καταλύτης στη χαρά, κάνοντας την «αντίδραση» εντονότερη, καταλύτης και στη λύπη, μετατρέποντάς τη σιγά σιγά σε χαρά.

Αλλά... με την επαγγελματική διαστροφή που κυνηγάει εμάς τους "περί των οίνων τυρβάζοντες", δεν θα ψάξουμε να βρούμε ποιά κρασιά ταιριάζουν καλύτερα στο «ζοφερογιορταστικό» μας κλίμα; Θα ψάξουμε βέβαια!

Ξεχάστε λοιπόν τα λευκά... δεν είναι κρασιά κατάλληλα, αφ' ενός γιατί δεν εμπνέουν με το χρώμα τους, αφ' ετέρου δεν έχουν αυτά τα συστατικά που έχουν τα κόκκινα: Σώμα, τανίνες στο φουλ και οινόπνευμα αρκετό, αλλά ισορροπημένο με τα υπόλοιπα συστατικά του κρασιού. Αφήστε επίσης στην άκρη κρασιά με ελαφρύ σώμα, τα λεγόμενα "μοντέρνα" όπως η Λημνιώνα, π.χ. Απολαυστικά μεν, αλλά δεν συνιστώνται για τήν «ζοφερογιορταστική» κατάσταση των ημερών!

Έτσι λοιπόν που καταλήγουμε; Μα... που αλλού: Σε παραδοσιακά Ξινόμαυρα κυρίως, δυνατά και τανικά! Αν ξεκινάμε από το «ζοφερό  είναι» μας, αυτά είναι απαραίτητα. Αν πάλι έχουμε ήδη μπει στη γιορταστική διάθεση, μπορούμε να... παρεκκλίνουμε από τον κανόνα, και να πάμε σε ελαφρότερα ερυθρά. Προσοχή όμως! Αν στην παρέα μας βρίσκεται κάποιος με φουλ  «ζοφερή» διάθεση, καλό είναι να πάμε στα δυνατά, γιατί μπορεί με την κουβέντα να μας κολλήσει!

Φτάνουμε λοιπόν στη ουσία του θέματος: Ποιά είναι αυτά τα "ζοφερογιορτινά" κρασιά;

Πρώτη μου επιλογή το Μπουτάρης - Ξινόμαυρο Reserve 2008, ένα όμορφο δείγμα της μεγάλης ποικιλίας της Βόρειας Ελλάδας από τα προνομιακά αμπελοτόπια της εταιρείας Μπουτάρη στη Νάουσα. Γεμάτο και δυνατό. Επίσης, απολύτως κατάλληλο αν βρίσκεστε στην διάθεση του «Ζοφερού» το Karipidis - Syrah 2010, από τις πολυαγαπημένες ερυθρές ποικιλίες των Ελλήνων οινοπαραγωγών, αλλά και των καταναλωτών, γιατί το Syrah θα σας φέρει γρήγορα από το «ζοφερό» στο «γιορταστικό». Αλλά και η Ράμνιστα 2011 του Κυρ-Γιάννη, η αδυναμία των φανατικών του Ξινόμαυρου της Νάουσας, ένα γεμάτο, πολύπλοκο, τανικό και δυνατό κρασί είναι απολύτως κατάλληλο επίσης.

Αν τώρα είστε είτε πολύ φοβισμένος ή απολύτως αδιάφορος για το τι μέλλει γενέσθαι (που σημαίνει απλά ότι μάλλον το «φυσάτε» το χρήμα ή έχετε τα «κονέ» σας), τότε το Matassa - Rouge 2005 στα περίπου 44 Ευρώ είναι ότι πρέπει για εσάς!

Υπάρχουν και πολλά άλλα κρασιά που πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορείτε να τα βρείτε εδώ, συγκεντρωμένα.

Δυστυχώς είναι πιθανόν όταν δημοσιευθεί το άρθρο να έχουν ήδη καταλήξει οι πολιτιακοί μας άρχοντες και οι βουλευτές μας στο τι μέλλει γενέσθαι. Εσείς όμως πια ξέρετε… Σε κ΄παθε περίπτωση ακολουθείστε τις συμβουλές μας: Αγοράστε εκείνα τα κρασιά που ταιριάζουν στις περιστάσεις. Εξ’ αλλου, τι να τα κάνετε τα λεφτά που φυλάτε στις τράπεζες; Να τα επενδύσετε, αστέιο πράγμα. Να τα φάτε, δεν προφταίνετε…

Να τα πιείτε όμως;

Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά, ευτυχισμένο το 2015, με την βεβαιότητα ότι κάποιος από τους 12 θεούς της Ελλάδας θα πιεί το κατάλληλο και ταιριαστό στην περίπτωση κρασί, ώστε να διαψεύσει τις ζοφερές προβλέψεις μου.

Εξ’ άλλου, μέχρι σήμερα, αυτό δεν γίνεται;

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα