Monday, 29 December 2014

Περί Οίνου σκιάς | Ζοφερογιορταστικά

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014 - Προσπαθώ να βρω έναν όρο που να περιγράφει αυτό το ιδιότυπο κλίμα που έχει δημιουργήσει  η προσπάθεια εκλογής Προέδρου... Ανέτρεξα λεξικά, Μπαμπινιώτηδες, πήγα και πιο πίσω φθάνοντας και μέχρι Κοραή, αλλά τίποτα! Έτσι λοιπόν, θα τολμήσω να ζηλέψω την δόξα του Ηρόδοτου, ή και του Νίκου Μπογιόπουλου πιο πρόσφατα με το περίφημο... "ζμπούτσαμ" που εκφράζει με μία λέξη την απάντηση των γνησίων Νεοελλήνων στις αντιρρήσεις των κουτόφραγκων για εκλογές , και να γίνω και εγώ γλωσσοπλάστης.

Από τη μια λοιπόν έχουμε το ζοφερό κλίμα που έχει δημιουργήσει η προσπάθεια εκλογής Προέδρου και η διαφαινόμενη προσφυγή (μην αυταπατάσθε, προέρχεται από τη λέξη "πρόσφυγας" γιατί πρόσφυγες θα μας κάνει στο ίδιο μας το σπίτι) στις κάλπες.

Από την άλλη έχουμε αυτό το γιορταστικό κλίμα, που βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με το προηγούμενο! Βλέπεις τους ίδιους ανθρώπους από τη μια να προβληματίζονται με τα κακά που θα φέρουν οι εκλογές, με την επιστροφή στη δραχμή, με την πτώχευση και όλα όσα τρομολάγνα μας ταΐζουν μέρες τώρα (χωρίς να ισχυρίζομαι ότι απαραίτητα δεν θα αποδειχθούν αληθινά), και από την άλλη να συνωστίζονται στα διασκεδάδικα παντός καιρού και να γλεντάνε με ένα ανεξήγητο για κάθε φυσιολογικό πλην ελλήνων άνθρωπο, αλλά απολύτως ευεξήγητο για κάθε συμπατριώτη μας! Βλέπετε, όλοι οι Έλληνες μάλλον έχουν γεννηθεί στον αστερισμό των Διδύμων (όπως εγώ άλλωστε) ή έχουν διχασμένη προσωπικότητα... Δεν εξηγείται αλλιώς το αδιαχώρητο στην Τσακάλωφ την προπαραμονή Χριστουγέννων που μοιάζει με λεωφορείο σε ώρα αιχμής ή μαζική εισβολή στρατευμάτων από τα δυτικά προάστια, ούτε η ατμόσφαιρα Αβάνας του Μπατίστα όταν ο Κάστρο και η παρέα του ήσαν 1-2 χιλιόμετρα μακριά, που εύκολα διαπιστώνει αν επισκεφθεί κανείς οποιοδήποτε Bar, Wine Bar, Bistro κλπ κλπ!


Έτσι λοιπόν προτείνω μια σύνθετη λέξη για να περιγράψουμε το κλίμα της φετινής Χριστουγεννιάτικης περιόδου:

Ζοφερογιορταστικό!

Τώρα ακούω τη διαμαρτυρία σας: Μα τι σχέση έχει το «ζοφερογιορταστικό» κλίμα με το κρασί;

Για σκεφτείτε το μια δεύτερη φορά... έχει και παραέχει!

Το κρασί (και τα οινοπνευματώδη γενικά) είναι το μόνο μέσο που εξυπηρετεί και τις δύο εναλλακτικές καταστάσεις του νεοελληνικού ψυχισμού: Ξεκινάς να πιείς ένα-δύο ποτήρια κρασί για "να πάνε κάτω τα φαρμάκια"... ή αντίστοιχα, πίνεις κρασί για να έρθεις στο τσακίρ-κέφι.

Το σημαντικότερο όμως είναι η μετάβαση από την κατάσταση του «ζοφερού» στην κατάσταση του «γιορτινού»  με καταλύτη  το  ίδιο μέσο, το κρασί! Μετά το τρίτο-τέταρτο ποτήρι των κλαυθμών και οδυρμών για την παλιοκατάσταση, τους άχρηστους πολιτικούς, τα λαμόγια, η διάθεση μεταβάλλεται από το «ζοφερό» στο «γιορταστικό»... και να’ σου τα κέφια, να’ σου οι χοροί... Μέχρις εδώ όμως... γιατί η συνέχεια της οινοποσίας επιφυλάσσει απότομη επιστροφή στο "ζοφερό", και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση...

Πάντα έλεγα ότι το κρασί είναι στην πραγματικότητα μια... χημική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των καταλυτών: Καταλύτης στη χαρά, κάνοντας την «αντίδραση» εντονότερη, καταλύτης και στη λύπη, μετατρέποντάς τη σιγά σιγά σε χαρά.

Αλλά... με την επαγγελματική διαστροφή που κυνηγάει εμάς τους "περί των οίνων τυρβάζοντες", δεν θα ψάξουμε να βρούμε ποιά κρασιά ταιριάζουν καλύτερα στο «ζοφερογιορταστικό» μας κλίμα; Θα ψάξουμε βέβαια!

Ξεχάστε λοιπόν τα λευκά... δεν είναι κρασιά κατάλληλα, αφ' ενός γιατί δεν εμπνέουν με το χρώμα τους, αφ' ετέρου δεν έχουν αυτά τα συστατικά που έχουν τα κόκκινα: Σώμα, τανίνες στο φουλ και οινόπνευμα αρκετό, αλλά ισορροπημένο με τα υπόλοιπα συστατικά του κρασιού. Αφήστε επίσης στην άκρη κρασιά με ελαφρύ σώμα, τα λεγόμενα "μοντέρνα" όπως η Λημνιώνα, π.χ. Απολαυστικά μεν, αλλά δεν συνιστώνται για τήν «ζοφερογιορταστική» κατάσταση των ημερών!

Έτσι λοιπόν που καταλήγουμε; Μα... που αλλού: Σε παραδοσιακά Ξινόμαυρα κυρίως, δυνατά και τανικά! Αν ξεκινάμε από το «ζοφερό  είναι» μας, αυτά είναι απαραίτητα. Αν πάλι έχουμε ήδη μπει στη γιορταστική διάθεση, μπορούμε να... παρεκκλίνουμε από τον κανόνα, και να πάμε σε ελαφρότερα ερυθρά. Προσοχή όμως! Αν στην παρέα μας βρίσκεται κάποιος με φουλ  «ζοφερή» διάθεση, καλό είναι να πάμε στα δυνατά, γιατί μπορεί με την κουβέντα να μας κολλήσει!

Φτάνουμε λοιπόν στη ουσία του θέματος: Ποιά είναι αυτά τα "ζοφερογιορτινά" κρασιά;

Πρώτη μου επιλογή το Μπουτάρης - Ξινόμαυρο Reserve 2008, ένα όμορφο δείγμα της μεγάλης ποικιλίας της Βόρειας Ελλάδας από τα προνομιακά αμπελοτόπια της εταιρείας Μπουτάρη στη Νάουσα. Γεμάτο και δυνατό. Επίσης, απολύτως κατάλληλο αν βρίσκεστε στην διάθεση του «Ζοφερού» το Karipidis - Syrah 2010, από τις πολυαγαπημένες ερυθρές ποικιλίες των Ελλήνων οινοπαραγωγών, αλλά και των καταναλωτών, γιατί το Syrah θα σας φέρει γρήγορα από το «ζοφερό» στο «γιορταστικό». Αλλά και η Ράμνιστα 2011 του Κυρ-Γιάννη, η αδυναμία των φανατικών του Ξινόμαυρου της Νάουσας, ένα γεμάτο, πολύπλοκο, τανικό και δυνατό κρασί είναι απολύτως κατάλληλο επίσης.

Αν τώρα είστε είτε πολύ φοβισμένος ή απολύτως αδιάφορος για το τι μέλλει γενέσθαι (που σημαίνει απλά ότι μάλλον το «φυσάτε» το χρήμα ή έχετε τα «κονέ» σας), τότε το Matassa - Rouge 2005 στα περίπου 44 Ευρώ είναι ότι πρέπει για εσάς!

Υπάρχουν και πολλά άλλα κρασιά που πληρούν τις προϋποθέσεις και μπορείτε να τα βρείτε εδώ, συγκεντρωμένα.

Δυστυχώς είναι πιθανόν όταν δημοσιευθεί το άρθρο να έχουν ήδη καταλήξει οι πολιτιακοί μας άρχοντες και οι βουλευτές μας στο τι μέλλει γενέσθαι. Εσείς όμως πια ξέρετε… Σε κ΄παθε περίπτωση ακολουθείστε τις συμβουλές μας: Αγοράστε εκείνα τα κρασιά που ταιριάζουν στις περιστάσεις. Εξ’ αλλου, τι να τα κάνετε τα λεφτά που φυλάτε στις τράπεζες; Να τα επενδύσετε, αστέιο πράγμα. Να τα φάτε, δεν προφταίνετε…

Να τα πιείτε όμως;

Εύχομαι σε όλους Καλή Χρονιά, ευτυχισμένο το 2015, με την βεβαιότητα ότι κάποιος από τους 12 θεούς της Ελλάδας θα πιεί το κατάλληλο και ταιριαστό στην περίπτωση κρασί, ώστε να διαψεύσει τις ζοφερές προβλέψεις μου.

Εξ’ άλλου, μέχρι σήμερα, αυτό δεν γίνεται;

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Animation & Comics Art Fairs ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Cinema Collectives Columnist: An Athenian Outsider Columnist: Aperture Columnist: Ciné qua non Columnist: Ιστορίες για γάτες Columnists: London Calling Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art Documentary EDITO ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos Multimedia & Installations Art Myconos News Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Sculpture & Ceramics StreetArt Symposiums Tattoo Thessaloniki whoISwho Workshops & Masterclasses ΑΝΤΙΚΑ ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Γειτονιές Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Έρευνα Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιεράπετρα Ιστορία ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κοζάνη Λάρισα Λόγος Μουσική Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Παρουσιάσεις Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πρόσωπα Προσωπικότητες Σαντορίνη Στυλ & Εποχές Συλλογές Συνέντευξη Τέχνη Τεχνολογία ΤΗΝΟΣ ΥΔΡΑ Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χανιά Χορός