Thursday 2 May 2013

Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Kodra Fresh 2013

Το Kodra Fresh, για 4η συνεχή χρονιά υποστηρίζει και ενισχύει την παρουσία νέων, πρωτοεμφανιζόμενων καλλιτεχνών, εστιάζoντας στην παραγωγή και την προβολή του σύγχρονου καλλιτεχνικού έργου. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, τελειόφοιτοι και πρόσφατοι απόφοιτοι  Σχολών  Καλών Τεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού, καλούνται μετά από πρόσκληση του Δήμου Καλαμαριάς να παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο κτίριο του πρώην Διοικητηρίου του στρατοπέδου, που φιλοξενεί το Kodra Fresh 2013.


Επιμελητής της  έκθεσης είναι ο Βασίλης Ζωγράφος.
Βοηθός επιμελητή είναι η Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη.


Με αφορμή  το γενικό πλαίσιο που προσδιορίζεται από τα ‘Τείχη’ του Καβάφη – ένα ποίημα το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το Πεδίο Δράσης Κόδρα 2013 στο σύνολό του, – επιλέξαμε για το Kodra Fresh τον τίτλο  «Πλωτά Τείχη» (Floating Walls). Όλοι μας έχουμε εντός μας, μιας μορφής «ερημία», που συχνά συγκαλύπτουμε  με  ευφάνταστους τρόπους. Αυτό  αφενός το υπαγορεύει η πίεση της κοινωνίας πάνω στο άτομο, αφετέρου  το βάρος του περίγυρου που υπάρχει στον καθένα μας. Με αυτό το κομμάτι εσωτερικής μελαγχολίας που κρατάμε καλά κρυμμένο μέσα μας οι καλλιτέχνες συχνά ασχολούνται περισσότερο.
 

Στην περίπτωση του ποιήματος του Καβάφη, η ιδιότητα του καλλιτέχνη  απαιτεί το διαχωρισμό του από την μάζα, ώστε να μπορέσει να παρατηρήσει και να υπερβεί τα στερεότυπα, εγείροντας ωστόσο  «Τείχη», με την γνωστή καβαφική αμφισημία: «Τείχη» προστασίας αλλά και «Τείχη», αποκλεισμού. Τα «Τείχη» λειτουργούν ως φίλτρα της πραγματικότητας που μέσω μιας ιδιόρρυθμης ώσμωσης εγκαθιστούν τελικά μια μορφή ισορροπίας ανάμεσα στον εντός και στον έκτός των τειχών ζωτικό χώρο, έτσι ώστε ο καλλιτέχνης να μπορεί να παραμένει λειτουργικός.
 

Σκοπός της έκθεσης είναι η παρουσίαση έργων που διαχειρίζονται έννοιες που προκύπτουν και σχετίζονται με τα Καβαφικά τείχη, όπως αυτές  του περιορισμού, του εγκλωβισμού, του προσωπικού σύμπαντος που χτίζει ο καθένας θέτοντας τα δικά του σύνορα, των ορίων, της συνομιλίας τού μέσα και τού έξω, των τρόπων επικοινωνίας των διαφορετικών μερών που βρίσκονται στις δύο πλευρές των τειχών. Μας ενδιαφέρουν έργα στα οποία τα όρια αντιμετωπίζονται με πολλών τύπων  αμφισημίες ,ασάφειες ή μετακινήσεις.
 

Ο στόχος της φετινής έκθεσης είναι  διττός: Από τη μια η παρουσίαση έργων στο πλαίσιο της θεματικής που περιγράφεται παραπάνω και από την άλλη, με αφορμή τη θεματική αυτή, η πραγματοποίηση ενός προγράμματος master classes. Μέσω των master classes δίνεται η δυνατότητα στους νέους καλλιτέχνες που θα επιλεγούν,  να έρθουν σε επαφή με καλλιτέχνες   που έχουν ήδη κατακτήσει μια αναγνωρισιμότητα. Τα ζεύγη   καλλιτεχνών  θα προκύψουν με βάση  στοιχεία που μοιράζονται στις πρακτικές και στο τρόπο θεωρήσεις τους.  Δημιουργικοί   διάλογοι,  προσπάθεια ανίχνευσης  του ρόλου του καλλιτέχνη σήμερα, έως και  συνέκθεση έργων, όλα θα αποτελέσουν το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα κινηθεί  η συγκεκριμένη επιμέλεια αναφορικά με το θέμα των «Τειχών». Η επιλογή των καλλιτεχνών θα γίνει από επιτροπή ειδικών της τέχνης (Θεωρητικών –επιμελητών- υπευθύνων γκαλερί- συλλεκτών) των οποίων τα ονόματα θα ανακοινωθούν έγκαιρα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.actionfieldkodra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=164%3Aaplication-form-kodra-fresh&lang=el

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα