Sunday, 3 February 2013

Απεβίωσε ο πιανίστας Άρης Γαρουφάλης

Διαβάζω, με θλίψη, πως απεβίωσε χθες ο μεγάλος έλληνας πιανίστας -και διευθυντής του Ωδείου Αθηνών κ. Άρης Γαρουφάλης.  Γεννήθηκε στη Σάμο το 1942. Το 1958 πήρε δίπλωμα πιάνου σολίστ από το Εθνικό Ωδείο. Στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στο εξωτερικό στη Μουσική Ακαδημία Mozarteum του Σάλτσμπουργκ (1962 και 1963), στην Ακαδημία του Stantiago de Kompostella της Ισπανίας (1964) και στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης, όπου πήρε δίπλωμα πιάνου σολίστ το 1969. Εκτός από τις μουσικές σπουδές του, είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Πρώτο Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επιδόσεως του Εθνικού Ωδείου (1958), Πρώτο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό για νέους πιανίστες για το Έτος Σοπέν (1961) και το πρώτο βραβείο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Νέων Μουσικών, που οργάνωσε το 1963 η Θεσσαλονίκη Κρατική Ορχήστρα σε συνεργασία με την «Τέχνη». Το 1973 η Ακαδημία Αθηνών του απένειμε το "Σπύρου Μοτσενίγου" για την όλη μουσική δραστηριότητά του. Ως σολίστ έχει συμπράξει με όλες τις συμφωνικές ορχήστρες δωματίου και από την Ελλάδα, την Ορχήστρα Camerata Academica του Salzburg, την ορχήστρα Pro Musica της Οξφόρδης, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σιγκαπούρης, το Ραδιόφωνο της Σόφιας - Ορχήστρα Τηλεόραση, την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Φρανκφούρτης (Oder), η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας, κλπ. Έχει δώσει πολλά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Γιουγκοσλαβία, η Κύπρος, η Αίγυπτος και Συρία). Είναι Διευθυντής και Καθηγητής πιάνου του Ωδείου Αθηνών, Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών , Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της "Τζίνα Μπαχάουερ" Κοινωνία Μουσική, Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της "Μαρία Κάλλας" Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, Επίτιμος Πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς οργάνωσης EUPP (Ευρωπαϊκή Ένωση Καθηγητών Πιάνου), Πρόεδρος ή μέλος κριτικών επιτροπών σε πολλούς Πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς πιάνου.


EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ