Friday, 15 February 2013

Συνάντησε την τέχνη

ΤΗΝ επόμενη Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου θα ανοίξουμε την πόρτα της γκαλερί στις 12.00 το μεσημέρι, και θα υποδεχτούμε τον κάθε επισκέπτη σε μια εντελώς διαφορετική & εναλλακτική έκθεση, από κάθε project που έχουμε φιλοξενήσει αλλά και κάθε άλλη έκθεση που έχει γνωρίσει στην πόλη, ή/και στην Ελλάδα. Διότι από την επόμενη Πέμπτη και για τρεις μέρες η Myrό Gallery θα φιλοξενεί 28 καλλιτέχνες από κάθε είδος και έκφανση της τέχνης, και μάλιστα όχι σε ομαδική έκθεση, αλλά σε ένα project φτιαγμένο από τους ίδιους τους καλλιτέχνες για όλους τους φιλότεχνους. 

του Πάρη Καπράλου, 
Διευθυντή της Myrό Gallery 
& του Arts & Antiques

 
Το Meet the Artist είναι μια ιδέα μαζικής αδιαμεσολάβητης απεύθυνσης των καλλιτεχνών στην πόλη, οι οποίοι από διαφορετικό εφαλτήριο αναζητούν το κοινό τους ανάμεσα σε κάθε άνθρωπο που αντιλαμβάνεται τον ουσιαστικό ρόλο της Τέχνης στην ζωή μας. Έτσι, ως χώρος φιλοξενίας δεν προβάλλαμε τις συνήθεις ενστάσεις αναφορικά με τα διαφορετικά είδη εφαρμοσμένων και μη τεχνών. Φιλοξενούμε από ελαιογραφίες εξαιρετικής αστικής τοπιογραφίες μέχρι χειροποίητο κόσμημα, από χειροποίητο κόσμημα μέχρι εικαστικό αντικείμενο, από εικαστικό αντικείμενο και σύγχρονη ανεικονική ζωγραφική μέχρι εγκαταστάσεις, από εγκαταστάσεις μέχρι design, από κόμικς μέχρι φωτογραφία βυθού, από κεραμική μέχρι υαλοτεχνία.

Παράλληλα με το βήμα σε κάθε είδος καλλιτεχνικής έκφρασης, δίνουμε την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να συνηγορήσουν υπέρ των επιλογών τους ως προς το είδος της προσέγγισης τους, την φόρμα και τα υλικά, αλλά και κάθε άλλη πτυχή του έργου τους, κατά πρόσωπο με τους επισκέπτες, και ενθαρρύνουμε τον διάλογο αμφότερων των πλευρών. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μέσα από την τριβή και τον διάλογο αυτό θα προκύψουν χρήσιμοι προβληματισμοί και στις δύο όχθες του ποταμού αναφορικά με τον ρόλο της τέχνης και την διείσδυση της στην ζωή μας.

Επιπλέον δίνουμε την ευκαιρία στους καλλιτέχνες να κρατήσουν και να διαχειριστούν κατά το δοκούν την σχέση που θα εγκαινιάσουν με τους ενδιαφερόμενους για το έργο τους, είτε με την έννοια του μεμονωμένου έργου, είτε με την έννοια της ευρύτερης καλλιτεχνικής παραγωγής τους, κρατώντας τα στοιχεία των επισκεπτών αν και αυτοί συνεναίσουν, και διαχειριζόμενοι οι ίδιοι τυχόν ενδιαφέρον για αγορές, εκτός της έκθεσης. Έτσι, σε καιρούς δύσκολους για τους καλλιτέχνες τους δίνουμε την ευκαιρία να βγουν μόνο οι ίδιοι ωφελημένοι από την διαδικασία, αλλά και στους δυνητικούς πελάτες τους να επιχειρήσουν να ορίσουν οι ίδιοι τις τιμές έργων, των οποίων η αξία είναι πολύ διαφορετική απο αυτά υλικά μέρη που τα αποτελούν.

Για την Myrό Gallery -δηλαδή για τον γράφοντα, Πάρη Καπράλο, όσο και για τον ιδιοκτήτη της Σταύρο Μυρωνίδη, "παιδί" των οποίων είναι η σύλληψη του "Meet the Artist"- η διοργάνωση του είναι ένα πειραματικό project. Μία σύλληψη στην οποία δόθηκε μορφή έκθεσης. Η σύλληψη αυτή αφορά την αδιαμεσολάβητη επαφή του καλλιτέχνη με τους αποδέκτες του, μια επαφή που μπορεί να περιγράφεται με οικονομικούς όρους, αλλά, κάποτε - κάποτε, αξίζει να υλοποιείται επί ενός οχήματος κοινών αναζητήσεων.


Σας περιμένουμε. 

Περισσότερες πληροφορίες για το project, συμμετέχοντες, βιογραφικά και άλλες λεπτομέρειες 


 

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ