Sunday 2 December 2012

INES: Δείτε το κέντημα με άλλο μάτι



ΣTΙΣ περισσότερες ελληνικές μεγαλουπόλεις υπάρχει ένας εμπορικός δρόμος που ονομάζεται “Ερμού”. Συνήθως, είναι ο παλαιότερος, ή ανάγεται στις εποχές ακμής της συγκεκριμένης πόλης η χρήση του και η βάπτιση του. Ομοίως και στην Θεσσαλονίκη. Το πρώτο κατάστημα επί της Ερμού -”Ερμού 1”- είναι το “Ines -by Vaso Antoniadou”, κι έχει μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία να πει


Το κατάστημα ιδρύθηκε πριν από 30 χρόνια, όταν η κα. Βάσω Αντωνιάδου, καταγόμενη από οικογένεια που είχε παράδοση στα νήματα και το κέντημα, αποφάσισε να δοκιμάσει την οικογενειακή κλίση προς την κατασκευή καλαίσθητων και πρωτότυπων για την εποχή και το “είδος” κεντημάτων για κάθε χρήση, με γνώση, μεράκι και έρευνα. Από το ξεκίνημα της προσπάθειας, αυτό που ξεχώρισε ήταν η ποιότητα, η ποικιλία και η εμβριθής γνώση του αντικειμένου. Η κα. Βάσω Αντωνιάδου άντλησε πολλά μοτίβα από αραβικά χαλιά, ποικιλίες χρωμάτων από τούρκικα χαλιά και τα ανέμιξε με σχέδια της ελληνικής παράδοσης, σαν αυτά που εμφανίζονται στις σημαντικότερες συλλογές της χώρας, όπως για παράδειγμα σε αυτή που μπορεί να δει κανείς στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Οι πολύπλοκοι σχεδιασμοί και τα τελειώματα των κεντημάτων υπήρξαν το κύριο σημείο διαφοροποίησης εξ αρχής.
 


Πρόσφατα στην οικογενειακή παράδοση ήρθε να βάλει το δικό της στίγμα η κα. Μαρία  Αντωνιάδου, κόρη της ιδρύτριας που καλείται όχι μόνο να συνεχίσει την οικογενειακή επιχείρηση αλλά έχει όραμα της να την ανανεώσει και να καταστήσει τις προτάσεις της ελκυστικές και για το σύγχρονο περιβάλλον, σε ένα μοντέρνο σπίτι ή χώρα. “Μεταφέρω το μήνυμα ότι το κέντημα, αν είναι εντυπωσιακό, καλαίσθητο και ποιοτικό μπορεί να ταιριάζει σε κάθε χώρο, ακόμα και minimal. Είναι ένα ιδιαίτερο στοιχείο διακόσμησης και  δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε παραδοσιακό περιβάλλον, μια λανθασμένη θεώρηση που είναι κρίμα να περνάει στις νεότερες γενιές, στις οποίες έχει δοθεί η ευκαιρία να διευρύνουν την αισθητική τους. Τα παραδοσιακά στοιχεία στο κέντημα βρίσκονται εκεί σε μίξη με νεότερα διακοσμητικά στοιχεία, ώστε να εμβαθύνουν  και οι παραδοσιακές τεχνικές για να τελειοποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα, όχι για να προκαθορίσουν το αισθητικό αποτέλεσμα και να το περιχαρακώσουν ως προς την φόρμα και το ύφος”, υπογράμμισε η κα. Μαρία Αντωνιάδου. “Στο σύγχρονο σπίτι το κέντημα είναι ένα στοιχείο της διακόσμησης που αναδεικνύει άλλα στοιχεία, όπως π.χ. τα έπιπλα. Δεν χρησιμεύει όπως συνέβαινε παλιότερα στο να κρύβει τις φθορές τους ή να κατακυριαρχεί. Επιπλέον ένα εξαιρετικής ποιότητας και έμπνευσης κέντημα είναι σε μεγάλο βαθμό έργο τέχνης, και μπορεί να αποκτήσει τέτοια θέση, ακόμα και μέσα σε κορνίζα ή βιτρίνα”.
 


Εξ αφορμής της παραπάνω αναφοράς της κας. Αντωνιάδου και στο πλαίσιο της συνάντησης που επιδιώξαμε μαζί της προκειμένου να παρουσιάσουμε την δουλειά της οικογένειάς της στον χώρο του δημιουργικού κεντήματος, συζητήσαμε και την σχέση της τέχνης του κεντήματος με την ευρύτερη έννοια, με κάθε μορφή εικαστικής τέχνης. Η κα. Αντωνιάδου σκέπτεται να ανανεώσει δημιουργικά και να αξιοποιήσει τις γνώσεις της στον χώρο συνεργαζόμενη με καλλιτέχνες σε δύο επίπεδα. Αφενός μπορεί να βοηθήσει κάθε καλλιτέχνη που θα προσφύγει στις γνώσεις της και στην τεχνική συμβουλή της για κάθε μικτή τεχνική με νήματα, τόσο σε επίπεδο υλικών όσο και στην τεχνική συναρμογής τους, επί έργων που θα μπορούσε να κατασκευάσει με πολύ πιο αποδοτικό ως προς την ποιότητα και το οπτικό αποτέλεσμα τρόπο, αφετέρου δε, σκέπτεται μια ανοικτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για συνδημιουργία. “Απευθύνω ανοικτή πρόσκληση σε κάθε καλλιτέχνη που θα ήθελε να εμπιστευθεί κάποιο πρωτότυπο σχέδιο να το δημιουργήσουμε μαζί με νήματα, ή που πιθανώς θα ήθελε να δει κάποιο πρωτότυπο σχέδιο του με υλικά κεντήματος, ως εναλλακτικό μέσο αποτύπωσης, να επικοινωνήσει μαζί μου. Νομίζω ότι ως μέθοδος αποτύπωσης το νήμα, το κέντημα και μικτές τεχνικές που στηρίζονταν σε αυτό θα μπορούσαν να δώσουν άλλη πνοή σε ένα έργο, μια ξεχωριστή υπόσταση. Παράλληλα θα μπορούσα να μετατρέψω ένα πρωτότυπο και αναγνωρίσιμο έργο ενός καλλιτέχνη σε κέντημα, ή σε έργο τέχνης με νήματα, δίνοντας την δυνατότητα στον καλλιτέχνη να απευθυνθεί σε μια νέα αγορά, σε ένα εναλλακτικό κοινό, αλλά, και να διερευνήσει τις δυνατότητες αποτύπωσης πιο θερμών απτών υλικών με υφές”, μας επισήμανε η κα. Μαρία Αντωνιάδου.





*Info
 INES, by Vaso Antoniadou, 
τηλ. 2310533590, email: info@ines.gr
Διεύθυνση Ερμού 1, Θεσσαλονίκη

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα