Monday 8 October 2012

La Rosa Negra | Χρήστος Λιάπης: Η ζωή δεν γρίφος να τον λύσεις, θέλει χορό για να την ζήσεις

TA τελευταία 9 χρόνια ένα κομμάτι της Λατινικής Αμερικής έχει μετοικήσει 
στην Θεσσαλονίκη. Το La Rosa Negra που άνοιξε στις 12 Μαρτίου του 
2004 -αρχικά στο κέντρο, κοντά στον Λευκό Πύργο, στην συνέχεια 
στην Βίλκα και εδώ και μερικούς μήνες Καρατάσου και Χάψα γωνία 
δίπλα από το ξενοδοχείο Mediterranean, στο Λιμάνι- είναι 
ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της latin ψυχαγωγίας στην πόλη, 
και θα γίνει κάτι πολύ περισσότερο. Μπορεί να γίνει 
ο πρεσβευτής μιας κουλτούρας, που αν και είναι τόσο κοντά 
στην ελληνική ψυχή, είναι και τόσο διαφορετική, ώστε να αξίζει 
να την γνωρίσετε: μπορεί να αλλάξει την  ζωή σας.  
Ο κ. Χρήστος Λιάπης, δάσκαλος λατινοαμερικάνικων 
χορών και ιδιοκτήτης του “La Rosa Negra” 
στην συνέντευξη που παραχώρησε 
στο Arts & Antiques μιλά για 
την πορεία του τα σχέδια του 
και κατά κύριο λόγο για 
το  La Rosa Negra, ένα όνειρο 
ζωής που δεν παρέμεινε όνειρο, 
αλλά έγινε κομμάτι όχι μόνο 
της δικής του ζωής, 
αλλά καθενός που 
το ανακάλυψε. 


_____________________

Συνέντευξη στον Πάρη Καπράλο

Πως ξεκινήσατε πριν από 9 χρόνια το μαγαζί; Τι κουβαλούσατε στις βαλίτσες σας και στην σκέψη σας γι’ αυτό;
Η επαφή μου με το αντικείμενο ξεκίνησε όταν έμαθα χορό και συνέχισε όταν τελειοποίησα τις γνώσεις και τις ικανότητες μου ώστε έγινα δάσκαλος χορού. Υστερα απο αρκετά χρόνια εμπειρία ανακάλυψα ότι ένας χώρος θα μπορούσε να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό και να κάνει γνωστή μια κουλτούρα που ταιριάζει πολύ με την ελληνική αλλά δεν είναι και τόσο γνωστή, παρά το γεγονός ότι όσοι την γνωρίζουν την αγαπούν με πάθος. Στήσαμε λοιπόν ένα μαγαζί όπου κυριαρχούσαν τα έντονα φωτεινά χρώματα που σε ξεσηκώνουν να χορέψεις στους ρυθμούς του λάτιν κάνοντας το ξύλινο πάτωμα να δονείται σαν κρουστό όργανο. Στόχος να κάνουμε το  La Rosa Negra ένα μαγαζί ξεχωριστό, με αποκλειστικά δικό του ύφος, ένα κομμάτι άλλου τόπου μέσα στον δικό μας, που να ταξιδεύει τον κάθε επισκέπτη στην γη των Λατίνων με τα έντονα πάθη.  Με τους τρελούς ρυθμούς του το  La Rosa Negra θα σας ανταμείψει με αξέχαστες βραδιές κεφιού.



Στο μαγαζί παραδίδετε μαθήματα χορού;
Όχι πλέον αν και ξανα-αρχίζουμε, κάθε Κυριακή να δείχνουμε τα βασικά βήματα και να κάνουμε μια εισαγωγή. Όταν πρωτοάνοιξε το  La Rosa Negra κάναμε δωρεάν μαθήματα χορού ώστε να  προσφέρουμε μια πιο δομημένη εισαγωγή στην κουλτούρα της μουσικής και του λατινοαμερικάνικου χορού. Για φέτος έχουμε φτιάξει ένα νέο πρόγραμμα με πολλές δραστηριότητες και κάθε μέρα party με ένα διαφορετικό εντελώς ξεχωριστό ύφος!

Η ζωή στο  La Rosa Negra είναι ένα διαρκές party δηλαδή... Πείτε μας περισσότερα για το φετινό πρόγραμμα του  La Rosa Negra...
Καθημερινά θεματικές βραδυές πάντα με βάση την λατινοαμερικάνικη μουσική, που αν και ικανοποιούν πιο ειδικά ενδιαφέροντα, απευθύνονται σε καθέναν που θέλει να περάσει καλά με ξεχωριστό τρόπο. Η εβδομάδα μας ξεκινά από την Δευτέρα με Milonga, δηλαδή με αργεντίνικο τανγκό. Κάθε Τρίτη κάνουμε ένα πλήρες Latin Ballroom – Salsa party που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σχολών χορού. Την Τετάρτη ακολουθεί μια “κουβανέζικη νύχτα”, η Noche Cubana, οπότε και όποιος έρθει πέρα από την διασκέδαση, θα  υπάρχουν διαθέσιμοι χορευτές και χορεύτριες να δείξουν στους ενδιαφερόμενους τα βασικά βήματα σε κουβανέζικους χορούς. Κάθε Πέμπτη φέτος θα έχουμε κάτι ξεχωριστό: θα είναι μαζί μας ο Pedro Santana - live, από την Βενεζουέλα, γνωστός zumba instructor, οι περισσότεροι στην Ελλάδα τον γνώρισαν τον τελευταίο καιρό οπότε βγαίνει συχνά σε shows στην τηλεόραση. Παράλληλα είναι εξαιρετικός τραγουδιστής. Παρασκευές και Σάββατα έχουμε προγραμματίσει μια Fiesta Latina, με γνωστούς Djs. Η Κυριακή είναι μια πολύ ιδιαίτερη μέρα καθώς το πρόγραμμα ξεκινά από το μεσημέρι: εκτός από τα άτυπα μαθήματα χορού στα βασικά βήματα λατινοαμερικάνικων χορών, το party θα ξεκινά από τις 18.00 το απόγευμα με τζαμαϊκανική μουσική και sexy χορογραφία από ομάδα χορευτριών. Σχετικά νωρίς θα αρχίζει ή θα παρεμβάλλεται live κάποιου συγκροτήματος ορισμένες Κυριακές, και παράλληλα βλέπουμε αυτό τον καιρό και την δυνατότητα περεταίρω εμπλουτισμού του προγράμματος μας. Φυσικά, θα είμαστε ανοικτοί και κάθε μέρα από τις 10.00 το πρωί... Παρόλα αυτά θα έχουμε και πολλά έκτακτα: για παράδειγμα, στις 15 Νοεμβρίου έχουμε προγραμματίσει party με τους “Toke D’ Keda” από το Miami, ένα πασίγνωστο συγκρότημα στον κόσμο της latin σκηνής!



Άρα το  La Rosa Negra θα λειτουργεί και σαν το στέκι μας για καφέ από φέτος...
Ναι, από τις 10.00 το πρωί είμαστε στην διάθεση σας για χαλαρωτικό πρωινό καφέ, στον ειδικά διαμορφωμένο κήπο μας που θα σας μεταφέρει “αλλού”.  Η νέα τοποθεσία του μαγαζιού μας έδωσε την δυνατότητα  να φτιάξουμε ένα χαρούμενο και ανανεωτικό εξωτερικό χώρο αλλά και να εκμεταλλευτούμε μέρος του εσωτερικού χώρου, ο οποίος είναι ανοικτός και βλέπει το Λιμάνι. Έτσι διαμορφώσαμε έναν κήπο που σας προσφέρει την δυνατότητα να ξεκινήσετε την μέρα σας ήρεμα και όμορφα, πράγμα στο οποίο θα συμβάλλουν και οι μουσικές επιλογές μας, πιστεύω.



Βλέπω ότι είστε ένθερμος υποστηρικτής της λατινοαμερικάνικης κουλτούρας και διασκέδασης, πέρα από το επιχειρηματικό μέρος της δουλειάς σας...
Πραγματικά πιστεύω σε αυτό που κάνω και νομίζω ότι και λόγω της κρίσης και των αγχωτικών καταστάσεων στις οποίες ζούμε, έχουμε ανάγκη από ουσιαστική ψυχαγωγία αλλά και από μια άλλη αντιμετώπιση της ζωής μας. Όλοι είναι σφιχτοί και αγχωμένοι. Βλέπω ότι ο κόσμος που χορεύει, ξεφεύγει, ταξιδεύει, αντιμετωπίζει καλύτερα την πραγματικότητα. Χαμογελάει πραγματικά. Είναι όραμα μου να συμβάλλω σε αυτό αλλά και να το διαδώσω, και όχι με μοναδικό σκοπό το κέρδος απαραίτητα.



Προσανατολίζεστε σε κάποιες άλλες δραστηριότητες πέρα από το  La Rosa Negra;
Σκέπτομαι να οργανώσουμε event σε δημόσιο χώρο στην πόλη δίνοντας την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να έρθει σε επαφή με την δική μας εκδοχή της πραγματικότητας. Νομίζω ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα ήταν κοινωνικά ωφέλιμη. Θα περιλαμβάνει χορό, μουσική, και ουσιαστική ψυχαγωγία για καθέναν που θα θελήσει να συμμετέχει, εφόσον βεβαίως η πρόταση μας τύχει αποδοχής και στήριξης. Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα όλοι μαζί. “Η ζωή δεν είναι γρίφος για να τον λύσεις, θέλει χορό για να την ζήσεις”, όπως λέω συχνά στους φίλους μου.

Σας ευχαριστώ.


*Info
La Rosa Negra, 
 Καρατάσου 7 και Χάψα γωνία, δίπλα από το ξενοδοχείο Mediterranean, 
στο Λιμάνι | Reserve: 6947283383 | GPS 40.636484,22.93484 | 
To Antiques House έχει συμβάλει 
στον εξοπλισμό του La Rosa Negra 
με εκλεκτές αντίκες που 
έχουν μετασκευαστεί 
σε έπιπλα bar.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα