Tuesday, 3 April 2012

G Hotels | Περάστε παραδοσιακό Πάσχα σε ένα "χωριό" με κάθε άνεση!


ΑΝ έχετε επιθυμήσει το Πάσχα των παιδικών σας χρόνων ή απλά θέλετε να περάσετε όμορφες γιορτές, αλλά να μην τρέχετε κάπου πολύ μακρυά, να μην νοιάζεστε να ξυπνήσετε από τα χαράματα για να φροντίσετε για το γιορτινό τραπέζι και να μη ψάχνετε που βρείτε, μπορείτε να πάτε φέτος σε ένα ξενοδοχείο αλλιώτικο από τ' άλλα. Ένα ολόκληρο θεματικό χωριό έχει στηθεί μέσα στο ξενοδοχείο: η πασχαλινή προσφορά του Athos Palace - Pallini Beach στην Καλλιθέα Χαλκιδικής δεν έρχεται μονάχα σε φθηνή τιμή, αλλά είναι ουσιαστικά ποιοτική, και περιλαμβάνει ένα πλήρες πρόγραμμα για την Μεγάλη Εβδομάδα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ΕΔΩ


ΥΓ. Αν οι επαγγελματικές μας υποχρεώσεις 
δεν μας κρατούσαν δέσμιους 
στη πόλη της Θεσσαλονίκης, 
θα "μετακομίζαμε" την Μ. Εβδομάδα
στο ξενοδοχείο. 
Περισσότερα για τις ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικές δραστηριότητες 
που θα λάβουν χώρα το καλοκαίρι,  
αλλά και το πόσο διαφορετική από 
την συνήθη προσφορά "ήλιου & θάλασσας" 
μπορεί να είναι μια πρόταση φιλοξενίας 
στην Χαλκιδική, θα διαβάσετε στην επόμενη 
έντυπη έκδοση του Arts & Antiques, 
που θα κυκλοφορήσει στις αρχές Μαΐου.

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ