Sunday 11 March 2012

Το πρόσωπο του καλλιτέχνη ...στο ντιβάνι


TH Πέμπτη 15 Μαρτίου στις 20.00 η γκαλερί Myrό σε συνεργασία με την ψυχολόγο, εικαστικός και art-therapist ‘Έλενα Τονικίδη διργανώνει ένα πρωτότυπο finissage για την έκθεση “Το πρόσωπο του καλλιτέχνη”. H βραδυά θα έχει τίτλο “Το ‘πρόσωπο του καλλιτέχνη’ στο ντιβάνι”, και στην διάρκεια του, μέσα από τις γραμμές του χρώματος και τα μονοπάτια της Art Therapy η εξειδικευμένη ψυχολόγος Έλενα Τονικίδη θα μας ξεναγήσει στη ψυχολογική ερμηνεία της παραγωγής ενός έργου τέχνης, και, ειδικότερα, στη διαδικασία αποτύπωσης της προσωπογραφίας, μέσα στο άδυτο της προσωπικότητας του καλλιτέχνη. Φιλοδοξούμε στην συμβολή του κοινού, και στο να γίνει συζήτηση, και όχι μια απλή “”ξενάγηση” στον εξαιρετικά ενδιαφέροντα “χώρο” της Art therapy και της κριτικής ψυχολογίας μέσω της Τέχνης, συνεπώς, πάρτε μαζί την καλύτερη διάθεση σας, όλες τις ερωτήσεις σας για θέματα ψυχολογίας και τέχνης και ελάτε. Σας περιμένουμε! Η Έλενα Τονικίδη έγραψε ειδικά για το A&A μια μικρή εισαγωγή στην βραδυά:

Κατά την εξέλιξη της ανθρωπότητας, το πρόσωπο έχει αποκτήσει ιδιότητες πραγματικού έργου τέχνης. Το όμορφο πρόσωπο έχει εξιδανικευτεί, αναζητηθεί και λατρευτεί σε πανανθρώπινη κλίμακα. Αυτό βέβαια που το ορίζει στην πρώτη επαφή είναι η “συμμετρία” μαζί με το “βλέμμα”. Το βλέμμα που είναι η δυναμικότερη προβολή του «είναι» στο φαίνεσθαι. Γι’ αυτό και το πρόσωπο κατέχει τόσο ξεχωριστή θέση στην ανθρώπινη γεωγραφία. Είναι γνωστό ότι κανένα ανθρώπινο πρόσωπο στη φύση δεν είναι εντελώς συμμετρικό, αλλά όλα τα φυσιολογικά πρόσωπα παρουσιάζουν από ανεπαίσθητες έως μικρές ασυμμετρίες. Η σύγχρονη επιστημονική άποψη είναι ότι τα θεωρητικά,τελείως συμμετρικά, πρόσωπα είναι πιο όμορφα από τα αντίστοιχα ελαφρώς ασυμμετρικά υπαρκτά πρόσωπα. Επίσης, φαίνεται ότι η ασυμμετρία συνδέεται αρνητικά με την ομορφιά. Ο Freud έχει αναφέρει ότι η απόλαυση της ομορφιάς είναι ένα παράξενο, ήπια μεθυστικό είδος συναισθήματος και παρόλο που η ομορφιά δεν έχει προφανή χρήση, ο πολιτισμός δεν θα μπορούσε να κάνει χωρίς αυτή. Το βέβαιο είναι ότι η ομορφιά του προσώπου είναι πολύ πιο εύκολο να αναγνωριστεί παρά να καθοριστεί. Τι γίνεται όμως όταν το πρόσωπο δεν αποτυπώνεται με αυτό που ορίζουμε ομορφιά; Τι γίνεται όταν ο καλλιτέχνης παλινδρομεί στην Υπηρεσία του ¨εγώ¨; όταν ο καλλιτέχνης αποτυπώνει το πρόσωπο του; πως ο μηχανισμός της ¨μετουσίωσης¨ παράγει τέχνη; θα προσπαθήσει μέσα από το έργο του να εκφράσει έναν κόσμο μηνυμάτων και συναισθημάτων; να αποδώσει τη δίκη του ομορφιά; Φτιαγμένο ένα πρόσωπο (του καλλιτέχνη) με ακρυλική πάστα και δουλεμένο με σπάτουλα αυτό το πρόσωπο θα ακροβατεί ανάμεσα στο αποτρόπαιο και στο συγκινητικό; ανάμεσα σε αυτό που ορίζουμε όμορφο ή παραστατικό σε σχέση με τον ίδιο; Και αν δούμε δυαδικότητα της μορφής ;και αυτή η δυαδικότητα έτσι όπως παρουσιάζεται να φέρνει στο νου την έννοια του “could have been”, αυτού που θα μπορούσε να υπάρξει, ίσως και μιας παράλληλης ύπαρξης, μιας άλλης πτυχής του εαυτού. και όσο διαφορετικό δρόμο και να πήρε αυτή η δεύτερη μορφή, κατέληξε να αντανακλά την πρώτη; να έχει την ίδια λύπη; ή απλά να είναι πιο εξαϋλωμένη, πιο απούσα; Ανεξάρτητα από τη βαρύτητα που δίνει κάποιος στη σημασία του όμορφου προσώπου, ανεξάρτητα αν μηχανισμοί της “εκλογίκευσης” και “διανοητικοποίησης”, ή όποιος επιτηδευμένος τρόπος καλλιτεχνικής έκφρασης να επιστρατευτεί, αυτό το “πρόσωπο του ασυνειδήτου” θα συνεχίζει να μαγεύει τους ανθρώπους και να κατέχει μια εξέχουσα σημασία στη ζωή γιατί εκφράζει το “εγώ”.


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα