Sunday, 4 December 2011

Γκίβη Μιχαηλίδης | Φαινότυπος πειράματος Gamma Alpha


ΣΤΟ πλαίσιο της έκθεσης "Περιβάλλον - Εικόνα  - Μορφή" που φιλοξενεί η γκαλερί Μyrό περιλαμβάνεται και το ενδιαφέρον έργο του Γκίβη Μιχαηλίδη με τον μακροσκελή τίτλο "Φαινότυπος πειράματος Gamma Alpha". Ο νέος καλλιτέχνης, παρουσιάζει με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο το έργο του, ως εξής: 

"H ανθρώπινη φύση, όχι με την κλασσική ωραιοποιημένη μορφή της, αλλά, αντιθέτως, με την διεφθαρμένη και ακόρεστη δίψα της για υλικά και μη αγαθά, έχει εισχωρήσει σε τέτοιο βαθμό στην καθημερινότητα μας, που το εντελώς αποτρόπαιο παρουσιάζεται ως τελείως φυσιολογικό, δίχως καν να προκαλεί ίχνος αηδίας.

Αρχικώς, ξεκίνησα με ζωγραφικό έργο, παρουσιάζοντας διάφορα παραμορφωμένα ανθρωποειδή, σκελετωμένα, και, ταυτόχρονα, με υπερμεγέθη κοιλιά, δείχνοντας τον τεράστιο κορεσμό ή δίνοντας την αίσθηση ότι κυοφορούν ή γεννούν, δηλώνοντας, όχι μόνο την πιθανή επερχόμενη ελπίδα για το ανθρώπινο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα, την διαιώνιση του προβλήματος, καθώς η φύση του νεογέννητου δεν είναι εμφανής…

Αργότερα,  προχώρησα σε  γλυπτικό έργο κατασκευάζοντας ζώα από αρμονικό συνδυασμό διαφόρων υλικών -κυρίως οργανικών- με σκοπό, όχι την εναρμόνιση τους σαν μια οντότητα, αλλά την διάσπαση  της οντότητας σε διάφορα υλικά, μια δήλωση του τεμαχισμού της οντότητας σε υλικά που το καθένα προστίθεται σε κάποια, με στόχο την έκφραση της αγανάκτησης μου και την εναντίωση μου σε μια ανεξέλεγκτη κατάχρηση του ανθρώπου στην φύση και κυρίως στο ζωικό περιβάλλον.

Μέσα από το έργο μου δεν θέλω μόνο να ευαισθητοποιήσω τον μέσο παρατηρητή για την κατάντια του σύγχρονου ανθρώπου αλλά να τον κάνω να σκεφτεί και να δει το πόσο αρμονικά έχει ενταχθεί η καταστροφή και η διαφθορά στην σημερινή και όχι μόνο κοινωνία".


ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Περισσότερες πληροφορίες για 
την υπόλοιπη ομαδική έκθεση 
και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες 
δείτε 

Το βιογραφικό του Γκίβη Μιχαηλίδη 

EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.