Sunday, 4 December 2011

Γκίβη Μιχαηλίδης | Φαινότυπος πειράματος Gamma Alpha


ΣΤΟ πλαίσιο της έκθεσης "Περιβάλλον - Εικόνα  - Μορφή" που φιλοξενεί η γκαλερί Μyrό περιλαμβάνεται και το ενδιαφέρον έργο του Γκίβη Μιχαηλίδη με τον μακροσκελή τίτλο "Φαινότυπος πειράματος Gamma Alpha". Ο νέος καλλιτέχνης, παρουσιάζει με πολύ ενδιαφέροντα τρόπο το έργο του, ως εξής: 

"H ανθρώπινη φύση, όχι με την κλασσική ωραιοποιημένη μορφή της, αλλά, αντιθέτως, με την διεφθαρμένη και ακόρεστη δίψα της για υλικά και μη αγαθά, έχει εισχωρήσει σε τέτοιο βαθμό στην καθημερινότητα μας, που το εντελώς αποτρόπαιο παρουσιάζεται ως τελείως φυσιολογικό, δίχως καν να προκαλεί ίχνος αηδίας.

Αρχικώς, ξεκίνησα με ζωγραφικό έργο, παρουσιάζοντας διάφορα παραμορφωμένα ανθρωποειδή, σκελετωμένα, και, ταυτόχρονα, με υπερμεγέθη κοιλιά, δείχνοντας τον τεράστιο κορεσμό ή δίνοντας την αίσθηση ότι κυοφορούν ή γεννούν, δηλώνοντας, όχι μόνο την πιθανή επερχόμενη ελπίδα για το ανθρώπινο μέλλον, αλλά ταυτόχρονα, την διαιώνιση του προβλήματος, καθώς η φύση του νεογέννητου δεν είναι εμφανής…

Αργότερα,  προχώρησα σε  γλυπτικό έργο κατασκευάζοντας ζώα από αρμονικό συνδυασμό διαφόρων υλικών -κυρίως οργανικών- με σκοπό, όχι την εναρμόνιση τους σαν μια οντότητα, αλλά την διάσπαση  της οντότητας σε διάφορα υλικά, μια δήλωση του τεμαχισμού της οντότητας σε υλικά που το καθένα προστίθεται σε κάποια, με στόχο την έκφραση της αγανάκτησης μου και την εναντίωση μου σε μια ανεξέλεγκτη κατάχρηση του ανθρώπου στην φύση και κυρίως στο ζωικό περιβάλλον.

Μέσα από το έργο μου δεν θέλω μόνο να ευαισθητοποιήσω τον μέσο παρατηρητή για την κατάντια του σύγχρονου ανθρώπου αλλά να τον κάνω να σκεφτεί και να δει το πόσο αρμονικά έχει ενταχθεί η καταστροφή και η διαφθορά στην σημερινή και όχι μόνο κοινωνία".


ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Περισσότερες πληροφορίες για 
την υπόλοιπη ομαδική έκθεση 
και τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες 
δείτε 

Το βιογραφικό του Γκίβη Μιχαηλίδη 

EDITO | Ο ρόλος και η επίδραση του Εικαστικού Επιμελητή

Ο γράφων, ως επιμελητής της έκθεσης
του ζωγράφου Μιχάλη Τσίνογλου
στην Myrό Gallery, τον Οκτώβριο του 2016,
στην διάρκεια του στησίματος,
φωτογραφημένος από τον ίδιο τον καλλιτέχνη.
©Φωτογραφία: Μιχάλης Τσίνογλου,
All rights reserved, 2016.

Ο ρόλος του Επιμελητή και της εικαστικής επιμέλειας έχει παραμείνει σε ένα καθεστώς θολής αιώρησης στο κενό στην Ελλάδα σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά να λέγονται, λίγα να γράφονται και σε πολλές ασυμφωνίες να οδηγούν. Συνεπώς σε αυτό το άρθρο θεωρώ άστοχο να ασχοληθώ με το τι είναι και τι δεν είναι Επιμέλεια -όπως άλλωστε θα ήταν εξίσου άστοχο να ασχοληθεί κάποιος με το τι είναι και τι δεν είναι Τέχνη. Θα ασχοληθώ με το τι μπορεί να κάνει ο Επιμελητής σήμερα και τι μπορεί να περιμένει καθένας από αυτόν στην Ελλάδα· διότι η αποτελεσματικότητα κάθε επαγγελματικής ενασχόλησης, δεν είναι διάφορη από τις δυνατότητες του ευρύτερου χώρου της  Τέχνης και την ωρίμανση του χρόνου που λαμβάνει χώρα η δραστηριότητα.

Ορισμένως, ο ρόλος της Επιμέλειας είναι να φροντίζει για μια ορθή πρόσληψη του συνόλου του εννοιολογικού περιεχομένου μιας έκθεσης αδιαχώριστα μαζί με τις αισθητικές επιλογές και τα επιδραστικά στοιχεία που επιλέγει για τα έργα του ο καλλιτέχνης απευθυνόμενος στο κοινό του, ειδικό ή/και γενικό. Ο  ρόλος της Επιμέλειας μιας σειράς έργων περιλαμβάνει την Έκθεση και Τεκμηρίωση τους με στόχο την καλύτερη πρόσληψη τους από το γενικότερο, και όχι μόνο το στενοκέφαλα εννοούμενο σαν  “φιλότεχνο” κοινό. Σε αυτό το σημείο ο ρόλος του Επιμελητή είναι καίριος, καθώς ουσιαστικά χτίζει γέφυρες και εισάγει στην ουσία του έργου του καλλιτέχνη και των έργων που αποτελούν την Έκθεση τους θεατές του με το Επιμελητικό Κείμενο. Πέραν του Επιμελητικού Κειμένου,  σημαντική θεωρείται η Επιλογή Έργων που θα εκτεθούν και η Χωροθεσία των έργων Τέχνης στον δεδομένο χώρο της έκθεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ύφος ή/και το περιεχόμενο έργων που έχουν παραχθεί την ίδια χρονική περίοδο δεν εντάσσονται αρμονικά σε μια σειρά έργων που δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο, συνεπώς η έκθεση τους τείνει να αποπροσανατολίζει ή να αντιτίθεται στο “σώμα” της σειράς, οπότε η συνέκθεση με τα υπόλοιπα έργα κρίνεται από την Επιμελητή ότι θα συμβάλλει αρνητικά στην πρόσληψη των έργων του καλλιτέχνη· τότε τα συγκεκριμένα έργα αποβάλλονται από την ύλη της έκθεσης. Ακολουθεί η Χωροθεσία των έργων τέχνης. Στον αντίποδα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται συχνά σε μειονεκτική θέση ως προς την χωροθέτηση της έκθεσης του για ψυχολογικούς λόγους που σχετίζονται με αυτό που ξέρει για τα έργα έναντι της πρόσληψης τους από έναν λιγότερο διαμεσολαβημένο θεατή. Επιπρόσθετα θεωρείται σημαντικό αφενός να περιοριστεί η “συνομιλία” των έργων με δομικά στοιχεία του χώρου, αφετέρου η παρουσίαση τους να είναι ισορροπημένη, και, συχνά, να εκφέρεται αρμονικά ως προς  την θέαση του.


Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ