Tuesday 22 November 2011

Τα must της Τέχνης σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη [έντυπη έκδοση]

Σειρά από πολύ ενδιαφέροντα γεγονότα και εκθέσεις στην εικαστική σκηνή τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, περισσότερο ή λιγότερο “κοντά” μας συμβαίνουν αυτό τον καιρό. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, η ζωή δεν σταματά όταν σβήνουν τα φώτα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της πόλης, κάθε άλλο, ενώ, στην Αθήνα, τα καλλιτεχνικά δρώμενα -επηρεασμένα το δίχως άλλο από τη κρίση- μπορεί να είναι λιγότερα σε αριθμό από άλλες χρονιές, είναι όμως ξεχωριστά και εκλεκτά.

Το απόλυτο “must” της εποχής είναι να μη χάσετε την έκθεση “Goya & Beethoven στο Τελλόγλειο”, και, βεβαίως, όταν θα την επισκεφτείτε, να ανεβείτε μέχρι το τελευταίο επίπεδο του εκθεσιακού χώρου και να δείτε τη “συνομιλία” που διαμορφώνεται μεταξύ έργων φοιτητών της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ με την έκθεση -μερικά από αυτά είναι μικρά αριστουργήματα. Στην έκθεση Goya παρουσιάζονται συνολικά 211 χαρακτικά του δημιουργού, με πλήρεις τις τέσσερις σειρές του: Τα Καπρίτσια, τα Δεινά του Πολέμου, οι Ταυρομαχίες και οι Παροιμίες. Τα χαρακτικά προέρχονται από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου. Επίσης, προστίθενται έξι ελαιογραφίες από το Μουσείο Καλών Τεχνών του Bilbao, τα οποία δίνουν μια εικόνα για την εποχή και τη θεματογραφία του. Σημειώνεται πως η έκθεση συμπληρώνεται από το Αρχείο Σπητέρη του Τελλογλείου, από όπου ένα πολύτιμο υλικό από εφημερίδες και περιοδικά του γαλλικού Τύπου στον 20ο αι. δημιουργούν το υπόβαθρο για το περιεχόμενο της διοργάνωσης. Ως προς το “μουσικό” μέρος του τίτλου, Ο Beethoven… ήρθε στο Τελλόγλειο σε μία έκθεση για τον τιτάνα της μουσικής. Σ΄ αυτήν παρουσιάζονται για πρώτη φορά πρωτότυπες παρτιτούρες του τιτάνα της κλασικής μουσικής, καθώς και χειρόγραφα, επιστολές, τετράδια επικοινωνίας, αλλά και το ακουστικό του συνθέτη, τα οποία προέρχονται από το Beethoven- Ηaus της Βόννης. Οι δύο -ουσιαστικά- παράλληλες εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 29 Ιανουαρίου.

Άλλη εξαιρετική έκθεση στη Θεσσαλονίκη αυτό τον καιρό είναι αυτή με τίτλο “Σπύρος Στάβερης: Ένας Κόσμος χωρίς Περιθώρια” στο Μουσείο Φωτογραφίας, η οποία δεν χρειάζεται συστάσεις, απλά την επισήμανση ότι μάλλον θα πρέπει να βιαστείτε για να τη προλάβετε, αφού, ολοκληρώνεται στις 4 Δεκεμβρίου 2011.

Εξάλλου, αξίζει προσοχής η εξαιρετική ατομική έκθεση του γνωστού σε όσους ασχολούνται με τα εικαστικά πράγματα στη Θεσσαλονίκη Ντίνου Γιωτόπουλου, στον όμορφο και επιβλητικό εκθεσιακό χώρο Τέχνης της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Ανδρών Θεσσαλονίκης (ΦΑΑΘ, Αγ. Σοφίας 38, Κέντρο), με τίτλο “Αποτυπώματα Ψυχής”. Επισημαίνει χαρακτηριστικά στον κατάλογο της έκθεσης που προλογίζει μεταξύ άλλων ο καθηγητής και έξοχος χαράκτης Ξενής Σαχίνης, για το έργο του εικαστικού: “Από το επίπεδο της βούλησης εως το επίπεδο της “αποτύπωσης” του καλλιτέχνη και της εντύπωσης του θεατή μεσολαβεί το στάδιο της πραγμάτωσης του έργου. Σε αυτό το στάδιο, λοιπόν, φαίνεται η δεινότητα της μεθόδου που χρησιμοποιεί και οι προσωπικές ικανότητες του καλλιτέχνη, οι οποίες τον οδηγούν στην ορθή εικαστική διατύπωση των ιδεών του”. Ο Ντίνος Γιωτόπουλος -δάσκαλος, εικαστικός και δημοσιογράφος- γεννήθηκε το 1957 στη Λάρισα, έχει διατελέσει πρόεδρος του ΣΕΖΘΒΕ, είναι μέλος του ΕΕΤΕ και του ΣΚΕΤΒΕ, έχει τιμηθεί με μεγάλη σειρά βραβείων για τη προσφορά του στην Τέχνη, και παρουσιάζει την εκπομπή “Εικαστικοί Δημιουργοί”  από τη συχνότητα του “TV Εγνατία” η οποία επί πολλά χρόνια προβάλλει με συνέπεια του ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού στη Β. Ελλάδα. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 15 μέχρι της 30 Νοεμβρίου.

ΑΝ βρεθείτε στην πρωτεύουσα αυτόν τον καιρό, μη παραλείψετε να επισκεφτείτε την έκθεση του Τέτση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα έχετε την ευκαιρία να δείτε 18 νέα έργα του, εμπνευσμένα από την ισόβια σχέση του με το τοπίο και τη φύση. Εκτός από λάδια και τέμπερες, εκτίθενται και μαυρόασπρα χαρακτικά. Παρουσιάζονται επίσης και παλιότερα έργα, αλλά λιγότερο γνωστά, που ανήκουν τόσο στον καλλιτέχνη όσο και σε συλλέκτες, καθώς και ορισμένα εννοιολογικά συγγενή έργα, δάνεια της Εθνικής Πινακοθήκης. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί και η έκθεση – αφιέρωμα στον Ευθύμη Βαρλάμη που φιλοξενεί το Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας (εως τις 11 Δεκεμβρίου), ενώ μέχρι την ίδια ημερομηνία θα διαρκέσει και η έκθεση με τίτλο “Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη: Ποίηση και ζωγραφική” στο “Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. και Μ. Θεοχαράκη”. 


Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα