Thursday 17 November 2011

“Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου” | Eλληνικό gourmet στις παρυφές της Θεσσαλονίκης



ΣΕ απόσταση αναπνοής από τη Θεσσαλονίκη, ανατολικά, προς τα ορεινά της Χαλκιδικής, βρίσκεται το χωριό του Αγίου Αντωνίου. Εκεί, από το 1999 και εξής, ένας γυναικείος συνεταιρισμός δίνει “μαθήματα” για την ουσιαστική ποιότητα ζωής που μπορούμε να έχουμε, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το καινούργιο και το εμπορικό με το ποιοτικό. Στο 4ο χλμ. του δρόμου Σουρωτής - Αγίου Αντωνίου, 35 χλμ. από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, επί του παλιού δρόμου προς Χαλκιδική, πάνω σε οροπέδιο. “Ζεστό” στο μάτι κτίσμα με ξύλο και με προσανατολισμό που -κατά τις μέρες που η καθαρότητα της ατμόσφαιρας το επιτρέπει- προς τη κατοικία των Θεών τον Όλυμπο, χτισμένο σε ένα φυσικό “μπαλκόνι” βρίσκεται το “καφεγλυκοπωλείο” του αγροτικού συνεταιρισμού γυναικών. Μαζί με τον καφέ στη χόβολή, γλυκό του κουταλιού γεμάτο αρώματα, πίτα με αυθεντική συνταγή ή -γαλακτομπούρεκο, περέκ, πίτες, ραβανί και πολλά άλλα παραδοσιακά γλυκά και αλμυρά. Εκτός από τα προαναφερθέντα, τα οποία βεβαίως μπορείτε να πάρετε και για το σπίτι αν επιθυμείτε, μη φύγετε αν δεν ρίξετε μια ματιά στα υπόλοιπα προϊόντα που παράγει ο συνεταιρισμός.

Θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία από Ποντιακά παραδοσιακά ζυμαρικά, που -αν και  παρασκευάζονται & ψήνονται  με τον παραδοσιακό τρόπο με αγνά υλικά- τυποποιούνται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και πιστοποιούνται με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας. Ομοίως σας περιμένουν στα βαζάκια τους γλυκά του κουταλιού που δεν έχουν μήτε χρώματα μήτε συντηρητικά, ενώ, αν η ποιοτική κουζίνα εμπίπτει στα ενδιαφέροντα σας, θα φύγετε πλουσιότερος από το στέκι του συνεταιρισμού: όλες τις ώρες της ημέρας, οι γυναίκες του συνεταιρισμού που φροντίζουν για τη καλή λειτουργία του καφεγλυκοπωλείου και τη ποιοτική εξυπηρέτηση των επισκεπτών, είναι περισσότερο από πρόθυμες να συζητήσουν μαζί σας για καθένα και όλα τα προϊόντα που παρασκευάζει ο συνεταιρισμός και διαθέτουν, να σας εμπιστευτούν παραδοσιακές συνταγές, και να σας ξεναγήσουν στη καλύτερη αξιοποίηση κάθε προϊόντος στη παραδοσιακή ή σύγχρονη κουζίνα.

Εξίσου ενδιαφέρουσα με την επίσκεψη στο καφεγλυκοπωλείο θα ήταν και μιά επίσκεψη σας στο παρασκευαστήριο του συνεταιρισμού, όπου, αφού κλείσετε ραντεβού, μπορείτε να δείτε ιδίοις όμμασι, τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των προϊόντων του συνεταιρισμού, το οποίο συχνά επισκέπτονται σύλλογοι και σχολεία.

Ο “Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αγίου Αντωνίου” είναι η ζωντανή απόδειξη ότι όταν θέλουμε να κάνουμε κάτι καλό στην Ελλάδα μπορούμε και με το παραπάνω να το κάνουμε. Ιδρύθηκε το 1999 μετά από έρευνα αγοράς που έκανα οι γυναίκες του χωριού Άγιος Αντώνιος, όταν η εργασιακή απασχόληση στα -ξερικά ως επί το πλείστον- χωράφια και την κτηνοτροφία, που ήταν τα παραδοσιακά επαγγέλματα του χωριού άρχισε να εκλείπει, εξαιτίας της απομείωσης της μικρής ιδιοκτησίας και του μικροεμπορίου.

Browse by keyword / Βρείτε αυτό που ψάχνετε

Activism Amfissa An Athenian Outsider Andros Animation & Comics Antiparos Art Fairs Art Therapy ArtMarket Athens Auctions Audio/Video Australia Awards Books&Manuscripts Call for entries & Competitions Ciné qua non Cinema Collage Collectives Columnists: www treasures Commentary & Documentation Conferences CulturalContent/Tourism Cyprus DESIGN Digital Art DJs Documentary EDITO ElefsisCultureCapital ENGLISH Fashion Festivals & Biennales Florina Fundraising Gastronomy Halkida Iconography Ioannina Jewllery Lesvos LGBTQI+ Lifestyle London Calling Loutraki Multimedia & Installations Art Museums Myconos Naxos News Opera Party Performance Printmaking Projects Restoration/Συντήρηση Rethymnon Retrospective Sculpture & Ceramics Shqipëri Sikinos StreetArt Symposiums Syros Tattoo Teri Paschos textileArt Thessaloniki US Venue Virtual Watercolor whoISwho Workshops & Masterclasses Αγρίνιο Αίγινα Αίγιο Αλεξανδρούπολη ΑΝΑΦΗ ΑνδριανήΤζίμα Άνδρος ΑΝΤΙΚΑ Αντίπαρος Απόψεις ΑΠΟΨΗ Άργος Αρχαιολογία Αρχιτεκτονική Βέροια Βόλος Γειτονιές Δελφοί ΔΗΜΗΤΡΙΑ Δημοπρασίες Διαλέξεις/ΔημόσιεςΣυζητήσεις Δίον-Λιτόχωρο Δράμα Έβρος Εγκαίνια Έδεσσα Ειδικά Θέματα ΕικαστικέςΔράσεις Εκδηλώσεις Εκθέσεις Εκπαίδευση ΕΛΕΥΣΙΝΑ Επίδαυρος Έρευνα Ζάκυνθος Ζωγραφική Ηράκλειο Θέατρο Θρησκεία Ιδρύματα Ιεράπετρα Ιστορία Ιστορίες για γάτες ΙΩΑΝΝΙΝΑ Καβάλα Καλαμαριά Καλαμάτα Καλλιγραφία Καστελλόριζο Καστοριά Κέρκυρα ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ Κίμωλος Κοζάνη ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ Κρήτη Κως Λάρισα Λέσβος Λευκάδα Λήμνος Λόγος Λύκειον Ελληνίδων Μεσολόγγι Μουσική Ναύπακτος Ναύπλιο Νεκρολογία ΞΑΝΘΗ Ξεναγήσεις Ολυμπία Ορεστειάδα Παιδαγωγικά Παιδιά Πάρος Παρουσιάσεις Πάτμος Πάτρα ΠεριΟινουΣκιας Πόρος Πρόσωπα Προσωπικότητες Ρόδος Σάμος Σαντορίνη Σκηνογραφία Σκιάθος Σπέτσες Στήλη Άλατος Στυλ & Εποχές Συλλογές Συναυλίες Συνέντευξη ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Τέχνες Τέχνη Τεχνολογία Τζια ΤΗΝΟΣ Τρίκαλα Τρίπολη ΥΔΡΑ Υποτροφίες Φλώρινα ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ Φωτογραφία Χαλκίδα Χανιά Χειροτεχνίες Χίος Χορηγίες Χορός Ψηφιδωτό Ψυχολογία Ψυχολογία στην καθημερινότητα