Thursday, 8 July 2010

Curriculum Vitae | Παντελής Αμπουκέλης / Pantelis AmboukelisΟ Παντελής Αμπουκέλης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη. Σπούδασε Συντήρηση Έργων τέχνης στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε ως συντηρητής ιερών κειμηλίων και έργων τέχνης στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη στη Κρήτη  καθώς επίσης διατήρησε ιδιωτικό εργαστήριο  για την συντήρηση ιερών κειμηλίων και έργων τέχνης και τη δημιουργία ψηφιδωτών και βιτρό στην Αλεξανδρούπολη την περίοδο 2003-2007. Ακόμα εργάστηκε ως μέλος των Συντηρητών χωρίς σύνορα στην Κωνσταντινούπολη και από το 2012 έως σήμερα αποτελεί ιδρυτικό και διευθύνων μέλος του εργαστηριού συντηρήσεως- αποκαταστάσεως ιερών κειμηλίων και έργων τέχνης «Ιερά Παρακαταθήκη» που δημιούργησε και λειτουργεί με τον συνεργάτη του Βενιζέλο Γ. Γαβριλάκη , διατελεί συντηρητής ιερών κειμηλίων και έργων τέχνης του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως καθώς επίσης και ειδικός συνεργάτης του τμήματος συντήρησης του Myrό  Antiques House.  

info: www.iera-parakatathiki.gr / iera-parakatathiki@hotmail.gr / ampoukelis@yahoo.gr / (0030)6977312968


|

Pantelis Amboukelis born and raised in Alexandroupolis. He studied art restoration in Thessaloniki and worked as at sacred relics restoration and works of art in Athens, Thessaloniki and Crete. Also he maintained a private laboratory for maintenance relics and works of art and create mosaics and stained glass in Alexandroupolis from 2003 to 2007. He has worked as a member of Restorers without Borders in Istanbul from 2012 to today is a founding member and chief of the Laboratory of maintenance-restoration relics and works of art "Sacred Legacy" created and operated by his partner Venizelos G. Gavrilaki, serves as conservator relics and works of art of the Ecumenical Patriarchate of Constantinople as well as specialized partner inthe Restoration department of Myro Antiques House.

info: www.iera-parakatathiki.gr / iera-parakatathiki@hotmail.gr / ampoukelis@yahoo.gr / (0030)6977312968

EDITO Οκτωβρίου 2016 | Το Αύριο και το Σήμερα της Τέχνης στην Ελλάδα

Γιώργος Καραφωτιάς, Άτιτλος πίνακας, Λάδι σε καμβά.
H Ελλάδα παρουσιάζει πλέον σημαντικό καλλιτεχνικό δυναμικό στις εικαστικές τέχνες, το οποίο δυστυχώς παραμένει υποπροβεβλημένο, σε σύγκριση με άλλα είδη καλλιτεχνικής παραγωγής. Συν τω χρόνω οι νέοι Έλληνες καλλιτέχνες διαμορφώνουν αυτό που ονομάζουμε νέα Ελληνική εικαστική ταυτότητα. Το ζήτημα τώρα είναι η επαρκής υποστήριξη της. Μέσα σε μια εξαιρετικά μικρή και καθόλου αναπτυγμένη αγορά, οι νέοι έλληνες εικαστικοί  καλλιτέχνες συχνά ασφυκτιούν.

- "Κρίση",  θα πείτε και θα γυρίσετε στο άλλο πλευρό. Εδώ όμως θα έχετε κάνει μεγάλο λάθος, και ο ύπνος σας δεν πρέπει να είναι καθόλου γαλήνιος, διότι σύντομα θα αντικρύσετε μία στείρα έρημο, και, το χειρότερο είναι, πως δεν θα πρόκειται για έναν εφιάλτη, αλλά για μια πραγματικότητα χωρίς προηγούμενο. Μάλιστα, αυτό το ενδεχόμενο καθίσταται πιο τραγικό, αν αναλογιστείτε  την ποιοτική αναβάθμιση των νεότερων Ελλήνων καλλιτεχνών. Σε αυτή έχουν συμβάλει τόσο οι Σχολές Καλών Τεχνών της χώρας, και νεότεροι σε ηλικία καθηγητές που είναι μέλη ΔΕΠ και διαδάσκοντες, όσο και ιδιωτικά ιδρύματα με σημαντική δράση με υποτροφίες και προγράμματα, που βελτίωσαν θεαματικά τις "παραστάσεις", το γνωσιακό και το εμπειρικό επίπεδο των νέων Ελλήνων καλλιτεχνών.

Μόλις όμως οι σπουδές ολοκληρωθούν, ο νέος Έλληνας εικαστικός καλλιτέχνης έχει να αντιμετωπίσει μία ζοφερή πραγματικότητα. Ο χώρος της τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει τους μηχανισμούς να προβάλλει νέο και μη ήδη εγκαθιδρυμένο περιεχόμενο από την πρώτη δεκαετία της χιλιετίας και εξής. Οι ελάχιστες χιλιάδες αποδεδειγμένοι φιλότεχνοι, και οι λίγες εκατοντάδες μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, πλην όμως σοβαροί συλλέκτες, δεν επαρκούν για να συντηρήσουν, πόρρω δε μάλλον, για να αναπτύξουν την εγχώρια αγορά. Αυτό που προβάλλεται ως εκλεκτικισμός από πολλούς, είναι πρόφαση εν αμαρτίαις και όχι επιλογή: η κεντρική σκηνή της Τέχνης στην Ελλάδα δεν έχει ισχυρό έρεισμα σε "λίγους και καλούς", αλλά  μικρή αποδοχή από όλους. Ελθούσης της κρίσης η αγορά δεν στέναξε, διότι δεν πρόλαβε ούτε στεναγμό να βγάλει! Άλλωστε, ήταν ήδη ημιθανής χτυπημένη από την διεθνοποίηση των αγορών, την αυξημένη προσβασιμότητα όσων πραγματικά αναζητούν και συλλέγουν τέχνη σε πηγές στο εξωτερικό, και βρίσκουν πληροφορίες στο διαδίκτυο. Εδώ και 5-7 χρόνια είναι πανεύκολο να εντοπίσεις εκλεκτή τέχνη στο Facebook, στην πλατφόρμα Saatchi, στο Behance Network ή/και αλλού, να μάθεις και να κανονίσεις την επίσκεψη σου στις μεγαλύτερες Art Fairs του  κόσμου, να αποκτήσεις τέχνη είτε για ευχαρίστηση, είτε ως επενδυτικό αγαθό, ορθολογικά τεκμηριωμένη και επαρκώς πιστοποιημένη.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ.